AUTO OPREMA 062/9607-828

Novi Sad

Član od: 27.09.2013.

Korisnika ne možete oceniti:

  • ako ste se nedavno registrovali,
  • ako se iz Vaše konverzacije KP Porukama ne može utvrditi da je do kupoprodaje došlo,
  • ako ste ga već ocenili pre manje od 7 dana,
  • ako je konverzacija starija od 30 dana,
  • ako ste korisnika već ocenili iz iste konverzacije.

Automobili | Oprema > Kozmetika za auto

Opis iz oglasa tačan: Ne

Komunikacija protekla dobro: Može bolje

Ispoštovan dogovor: Ne

Pitao sam ga dal moze za Mazdu 3 bk 2008 kaze moze. Ne hvata se a i na listi u pakovanju sa auto samo do 1999 god. 500 din nije neka para da bi se zaradilo. Nerviraju me clanovi koji stalno kazu moze 100% a onda mi kupci saljemo tamo vamo o svom trosku za zamenu ili povrat. Ne vidim svrhu. Bacio sam ih u kantu jer sam vec dao 850 din sa postarinom i ne pada mi na pamet da placam jos 350 din za zamenu ili povrat. Obavestio sam prodavca a on ne odgovara, zbog toga negativna.
Gospodin Marko je ovim putem izneo niz neistina. Kada je uvideo da mu nismo poslali adekvatan proizvod poslao je poruku preko KP portala da smo pogrešili. U roku od 18 minuta mu je preko portala i odgovoreno da se izvinjavamo što smo pogrešili i da ćemo mu refundirati sve troškove. Gospodin Marko nažalost nije želeo da sačeka 18 minuta koliko je bilo potrebno da dobije odgovor već je odmah dao negativnu ocenu tvrdivši da je dugo čekao i da mu niko ne odgovara. https://ibb.co/b1MhhyR

Automobili | Oprema > Brisači

Opis iz oglasa tačan: Da

Komunikacija protekla dobro: Ne

Ispoštovan dogovor: Ne

Ne znam kakva je ostala roba ali ako hocete da kupite brisace od ovog trgovca bolje ga zaobidjite. Brisaci su jako loseg kvaliteta i jako lako pucaju. Ja sam trazio da mi se refundira novac ali trgovac nije pristao bez obzirasto sam mu poslao dokaze puknutog brisaca nakon samo jednog koriscenja. Plastika je jako loseg kvaliteta tako da ne bih preporucio nikom da ih kupuje a pogotovu sto nemaju nikakvu garanciju i ako su "novi".
Gospodin Sone je poručio polugu brisača sa metlicom. Par dana nakon isporuke se javio da je poluga pukla i da želi refundaciju troškova. Objasnio sam mu da je potrebno da mi pošalje polugu sa brisačem kako bismo ostvarili refundaciju troškova kod uvoznika međutim on to nije želeo. Rekao je da nema šta da pošalje i pretio da će negativno da me oceni ukoliko ne uradim kako je želeo. Na moje insistiranje da bar slika polugu sa brisačem to je i uradio. Na slikama se jasno vidi da to uopšte nije poluga koju je poručio od mene već verovatno prvobitna zbog koje je i menjao polugu sa brisačem. Kada sam mu objasnio šta je učinio više se nije javljao.
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.