Boris

Subotica

Član od: 01.07.2011.

Korisnika ne možete oceniti:

  • ako ste se nedavno registrovali,
  • ako se iz Vaše konverzacije KP Porukama ne može utvrditi da je do kupoprodaje došlo,
  • ako ste ga već ocenili pre manje od 7 dana,
  • ako je konverzacija starija od 30 dana,
  • ako ste korisnika već ocenili iz iste konverzacije.

Kompjuteri | Desktop > Grafičke kartice

Opis iz oglasa tačan: Ne

Komunikacija protekla dobro: Ne

Ispoštovan dogovor: Ne

Boris je dao oglas za grafičku karticu sa cenom 550 eura i opisom "Grafička kartica je kao nova i u kutiji sa garancijom. Stara 7 meseci ali nije skoro uopšte korišćena". Javio sam se na oglas, reče čovek da je u inostranstvu, javio sam se posle desetak dana telefon: potvrdio je opis kartice, ja sam bez pogovora prihvatio cenu i ostale uslove. PItam ga preko telefona da li mogu da računam na karticu, da je rezervisana za mene, kaže "da, ali da se čujemo u ponedeljak oko kursa eura". Za gaaranciju se ispostavlja da je francuska. Porukom na KP potvrđuje da šalje karticu u ponedeljak ujutru (pričali smo u nedelju). U ponedeljak se čujemo i on pri kraju razgovora promuva da je šalje u utorak (a ja u sredu imam zakazan put). Objasnim da ne mogu da je primim u sredu, kaže šalje je onda u ponedeljak ali bez garancije (! ?). Ajde i to ok. Stiže mi paket, stavio je neke dodatne opcije u otkupu i poštarina iznosi 2600 dinara (! ). Otvaram kutiju, vadim karticu a na kartici preko CELOG zadnjeg dela razderotina. Razderotina ide preko zadnjeg lima ali i preko čipa. Dalje se tačno vidi da je neko crnim flomasterom hteo da zamaže stvar! Kontaktiram prodavca, standardna priča, kaže da nije znao, da će izaći u susret. Ponudio je da vratim karticu, ali isključivo tako da sve opet ide tako da ja njemu bezgranično verujem da će prihvatiti paket nazad. Jer, on ima sada nepoverenje prema meni! Šou! Pri tome je ipak priznao da se i na slici sa oglasa, koja je mutna, može naslutiti gde bi bila razderotina.
Gospodinu koji je bio mnogo nekulturan preko naseg dopisivanja, vredjao itd. Dok sam ga ubedjivao celo popodne da ce dobiti novac nazad za karticu samo da je posalje, ne razumem sta sam lose uradio??!! Da li je moja krivica sto je Post Express naplatio 2600 din? Naravno da nije! Mislim da je negativna ocena totalno neosnovana, kada sam izgubio bukvalno CEO dan objasnjavajuci mu da ce dobiti pare nazad, i da je posalje ODMAH! Milan je zahtevao da mu ja unapred uplatim novac na racun! GDE TO IMA? Na slikama se sve lepo videlo, slikano je sa veoma dobrom kamerom, ali nije obracao paznju i na kraju je hteo da me prevari da mu uplatim novac unapred, pa ce tek onda da salje! UZAS!
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.