Dragan Simic

Kruševac

Član od: 19.11.2013.

Korisnika ne možete oceniti:

  • ako ste se nedavno registrovali,
  • ako se iz Vaše konverzacije KP Porukama ne može utvrditi da je do kupoprodaje došlo,
  • ako ste ga već ocenili pre manje od 7 dana,
  • ako je konverzacija starija od 30 dana,
  • ako ste korisnika već ocenili iz iste konverzacije.

Konzole i igrice > Sony Playstation | Igrice

Plaćanje/zamena po dogovoru: Ne

Komunikacija protekla dobro: Ne

Ispoštovan dogovor: Ne

Porucio diskove, uredno poslati, nije preuzeo paket ni posle 10 dana, brda lazi od danas do sutra bez razloga, blokada na kpa i viber, na poziv i sms ne odgovara, za sve koji citaju komentar ukoliko nesto saljete gospodinu postoji velika sansa da ce vam paket biti vracem i pritom placata duplu postarinu kao sto sam i sam uradio. NIKAKVA SARADNJA SA OVIM CLANOM.
Zbog bolesti nije podignut paket,to je istina ,ali ruzno je sto sam vam platio duplu pistarinu,a da to niste spomenuli.,i jos dajete negativny ,vas obraz,pozz

Mobilni telefoni > Xiaomi

Plaćanje/zamena po dogovoru: Ne

Komunikacija protekla dobro: Ne

Ispoštovan dogovor: Ne

Korisnik je porucio telefon ( 14.08 ) Redmi 9A , istog dana sam poslala medjutim posle 7 dana paket mi se vratio i platila sam postarinu 660 dinara. Pokusala sam da stupim u kontakt sa korisnikom i da vidim o cemu se radi , da ne dajem odmah negativnu ocenu , medjutim dečko se ne javlja niti odgovara na poruke ni posle 3 dana mog zvanja. I sada udjem ponovo u poruke da vidim da li je procitao poruku Zasto nije preuzeo telefon i vidim da ima razmemu pozitivnih ocena sa drugim članom za isti telefon Redmi 9A i shvatim da je poručio dan kasnije na drugom mestu , pa samim tim nije hteo da preuzme moj paket . Jako ne fer i ne korektno . Žao mi je što je ispalo ovako i prvi put nekome dajem negativnu ocenu , ali zaista ne razumem zašto i kako ovo ljudi mogu nekome da urade . Razočarenje.
Ovo je strašna nepravda !!! Prvo i osnovno od početka konverzacije sa ovim članom videla sam da nešto neće biti u redu , od načina obraćanja , nepismenosti i prečudnih pitanja. Za svaki moj proizvod lepo piše da MORA da se proba pre ugradnje ispravnost jer niko zivotom svojim ne moze da garantuje da neki Displej ili Touch 100% radi , pa i zbog transporta , ipak su to osetljivi delovi . Do sada sam apsolutno svakom maksimalno izlazila u susret i bila korektna do besvesti . Menjala sve , nosila na kucne adrese , subotom i nedeljom izlazila svima u susret , vracala novac , pa cak i ako se nekome neki proizvod ne svidja. Pisalo je korisniku i u telu oglasa i jos 2 puta sam u dopisivanju sa članom napomenula da lcd MORA da se proba i ON GA NARAVNO nije probao , ugradio ga je i samo mi je napisao LCD ne radi , ja sam rekla OK niste ga ugradili ?? Na sta je on odgovorio JESAM , STO TI SALJES NEISPRAVNE DELOVE ?? Ko god bude zeleo celu prepisku mogu da mu posaljem od reči do reči kako je bilo i jos je na kraju pretio tužbom. Pri tom ocenio me je i odmah BLOKIRAO da je ne bih mogla njega . Iskreno se nadam da ce KP tim onu nepravdu ispraviti i skloniti ovu nezasluzenu negativnu ocenu .
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.