Jovica

Kraljevo

Član od: 18.09.2010.

Korisnika ne možete oceniti:

  • ako ste se nedavno registrovali,
  • ako se iz Vaše konverzacije KP Porukama ne može utvrditi da je do kupoprodaje došlo,
  • ako ste ga već ocenili pre manje od 7 dana,
  • ako je konverzacija starija od 30 dana,
  • ako ste korisnika već ocenili iz iste konverzacije.

Konzole i igrice > Sony PlayStation

Opis iz oglasa tačan: Ne

Komunikacija protekla dobro: Da

Ispoštovan dogovor: Ne

Psp navodno u ispravnom stanju, nije rekao da imaju mrtvi pixlovi sa leve strane i krivio je transport. Pre svega užasno upakovao (u novine ubacio i tako poslao). Posle kad sam mu javio da nije dobar ekran onda kaže da je možda u transportu. Iako nije naprslo nego mrtvi pixlovi, velika razlika od slomljenog ekrana. Nije mi javio da ne smem da skidam nalepnicu od konzole kako ne bih delovalo kao da sam ja slomio (iako sam mu prethodno javio da je puklo iz nekog razloga) i nije mi rekao da ne smem da otvorim da vidim šta se dešava sa ekranom. Nudio je da vratim konzolu za pare, stim što se posle predomislio kad sam skinuo jednu nalepnicu i rekao da nema posle garancije posle toga a nikad nije spomenuo to. Kupio sam plavi nintendo Dsi Xl kod njega pre koji mesec i napisao da je ispravan i u solidnom korišćenom stanju, a kad sam dobio konzolu bio je užasno izgreban i donji levi ćošak na ekranu nije ni radio, i moram da platim popravku još 1000 din. .. krije mane indirektno i ne kaže detaljno šta fali konzoli. Nisam se žalio prvi put ali već 2 puta nije uredu. Preporučujem da prvo razmislite dobro pre kupovine. Navodno nema viber i ne šalje slike na predmet pre nego pošalje konzolu. .. . To objašnjava dosta. . kad ga pitam šta se sad dešava on mene blokira i tako rešava problem. .. .
Konzola je potpuno bila ispravna i proverena i takvu sam je poslao.Posle par dana mi salje poruku da ekran nije u redu.Odmah sam mu predlozio da mi vrati kozolu i da mu vratim novac.On se javlja da je otvarao konzolu kao da vidi sta nije u redu. A pre toga mi je napisao da je kupio drugo kuciste i da treba da prepakuje moju konzolu u to kuciste.Druze kad otvoris konzolu i skines fabricku nalepnicu nema reklamacije.Pokusao si da prepakujes i nesto si se izradio i ostetio ekran i ja da ti refundiram troskove NE.Da si vratio konzolu odmah kad si oucio nedostatak sve bi bilo u redu (ako je bio nedostatak cisto sumnjam).Ovako pokusao si malo da varas ali nije ti uspelo.Sto se tice pakovanja naravno da koristim novine i karton.Verovatno doticni pakuje u svileni carsav svoje posiljke.Uvek sam prihvatao reklamacije ali ovakvu reklamaciju ne znam da li bi neko prihvatio.I deset negativnih da si mi dao NE.
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.