slika
1 od 1

Zlikovci / Pulp fiction, Pet paračke priče

1.200 din

Beograd | Palilula
Korišćeno
Dostupno odmah
6
0
pre 10 dana
Odgovara na 97% poruka, uglavnom u roku od 2 sata.
Jovanovic
Član od 15.07.2016.
Svi oglasi

izdavač: IPS

2009.

Tvrd povez, strana 567

 

Ima posvetu na predlistu, inače dobro očuvana

 

 

 

Nakon prvog svetskog rata popularnost američkih jeftinih palp fikšn (pulp fiction) krimi-romana rapidno je porasla. Petparačke priče – Zlikovci zbirka su najpopularnijih priča iz ovog književnog žanra.

Upoznajte neke od najtvrdokornijih kriminalaca u literaturi – prevaranti, desperadosi i grubijani provejavaju stranicama ovih 16 napetih i mišicavih priča (Žena-mačka, Nevidljivi milioner, Setni Srbin, Priča o Kidu Detu, Savršen zločin, Zločini u Ričmond Sitiju… ) majstora Pulp Fiction žanra kao što su Dašiel Hamet, Lesli Carteris, Rejmond Cendler, Erl Stenli Gardner, Frederik Nebel i drugi.

U ovom obimnom omnibusu kriminala pojavljuju se svi mogući tipovi zločinaca i  raznolikih lupeža, a čitaoci se mogu poistovećivati i sa njima ili sa herojskim ličnostima nepodmitljivih policajaca, veštih  privatnih detektiva… Ovi karakteri su, moramo priznati, lopovi, ali ne standardni, stereotipni razbojnici.

“ U za našeg čitaoca opskurnom svetu američkih petparačkih priča iz doba depresije otpadaju sve tradicionalne estetske kategorije i sve književne strategije, i ostaje samo ono osnovno – zanat pričanja priče. U tom smislu, Džejms M. Kejn opravdava reputaciju najsuvljeg i najškrtijeg pisca kada govornim jezikom i do krajnje granice svedenim stilom pripoveda svoju turobnu minijaturu o pohlepi, izdaji, strahu i smrti. S druge strane, ova knjiga omogućava da se baci pogled na neke zanimljive pojave iz istorije popularne kulture, tačnije na vezu ove vrste literature sa filmom. Ko malo zagrebe po površini, otkriće da je Kejn napisao Poštar uvek zvoni dvaput, a da su po Vulričevim delima snimljeni između ostalog Hičkokov Prozor u dvorište i Trifoov Nevesta je bila u crnini, što nas opet dovodi do čitavog niza francuskih filmova nastalih po američkim literarnim predlošcima. (Beše pre više godina i ciklus u Kinoteci na tu temu, ko se seća. ) Uglavnom, polje za istraživanje je izuzetno široko, a ova knjiga je jedno od mogućih polazišta. ”

ID Oglasa: #164313597
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.