slika
slika
slika
1 od 3

Dramske gatke - Ranko Mladenović.

500 din

Novi Sad
Kao novo - nekorišćeno
56
0
pre 10 dana
Odgovara na 88% poruka, uglavnom u roku od 6 sati.
Zoran
Član od 25.06.2015.
Svi oglasi
Izdavač: Narodna biblioteka Srbije - Beograd, Dečje novine - Gornji Milanovac,  
1989. god.  
Tvrd povez, 20,5 cm.  
120 str.  

Ranko Mladenović je za pet decenija života prevalio buran i sadržajan stvaralački put, od pesnika, istoričara, urednika časopisa, do dramskog pisca, sekretara i direktora pozorišta. Dva puta je oblačio ratničku uniformu i dva puta bio u zarobljeništvu. Rođen je 1892. godine u selu Klisura kod Pirota. Gimnaziju je učio u Pirotu, Nišu i Beogradu, a prve pesme napisao je u šestom razredu. Godine 1912. upisuje studije na Filozofskom fakultetu, na Grupi za istoriju opšte, uporedne književnosti i istoriju umetnosti gde završava pet semestara. Već tada je objavljivao pesme i prikaze u „ Srpskom književnom glasniku” , „ Delu” i „ Zvezdi” . Školovanje je prekinuo izbijanjem Prvog svetskog rata. U Skoplju se priključio čuvenom Đačkom bataljonu i postao jedan od 1300 kaplara. Zarobljen je u bici na Suvoboru, pa je ostatak rata proveo u austrijskim logorima, odakle se vratio februara 1919. godine.  

Prve dve godine posle rata proveo je na studijama u Švajcarskoj, gde u Bernu polaže diplomski ispit sa doktoratom iz istorije. Za to vreme učestvuje u beogradskom književnom životu. Po povratku u Beograd, kao mladi doktor istorijskih nauka, objavljuje pesme, drame i pozorišne kritike u časopisu „ Misao” . Godine 1922. od Sime Pandurovića i Velimira Živojinovića preuzima uređivanje ovog časopisa. Kako ističe priređivač Ivko Jovanović, časopis je za to vreme toliko unapređen, da je to priznao i Marko Ristić. Uz samog urednika, sarađivali su Stanislav Vinaver i Miloš Crnjanski.  

Smenjen je sa promenom vlasnika i 1925. godine postavljen je za sekretara Narodnog pozorišta. U prvoj polovni 1929. vraćaju ga u prosvetu, premeštaju iz škole u školu, da bi se na kraju obreo u Univerzitetskoj biblioteci. Sarađivao je u „ Srpskom književnom glasniku” i „ Vremenu” kao redovni pozorišni esejista i kritičar. Od 1935. do 1937. godine, Ranko Mladenović je na dužnosti upravnika Narodnog pozorišta u Osijeku, a posle toga je imenovan za direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu gde je prionuo na reformisanje pozorišnog repertoara. U Narodno pozorište doveo je reditelja Bojana Stupicu i glumce Savu Severovu i Aleksandra Cvetkovića, a Raši Plaoviću i Mati Miloševiću sve češće je poveravao režiju.

MOLIM VAS PAŽLJIVO PROČITAJTE! ! !

Komunikacija isključivo porukama na kupujem - prodajem. Plaćanje pre slanja, rok za uplatu je pet radnih dana, po isteku roka smatram da je kupac odustao od kupovine i dodeljujem negativnu ocenu. Knjige šaljem kao preporučenu tiskovinu, paket, post ekspress. . . Poštarina isključivo na teret kupca. Knjige šaljem pouzećem samo članovima koji nemaju negativnu ocenu. Za oštećenja nastala u transportu, ne odgovaram, ali ću se truditi da robu zapakujem najbolje moguće, i da je obezbedim od bilo kakvih oštećenja. Šaljem u inostranstvo po cenovniku Pošte Srbije (uplata Western union-om). Na teritoriji Novog Sada preuzimanje knjiga je moguće na adresi koju ćete dobiti porukom (Novo naselje).

ID Oglasa: #49775639
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.