slika
slika
slika
1 od 3

Mjesečev sin Josip Hitrec

490 din

Požarevac
Korišćeno
Dostupno odmah
110
0
pre 13 dana
Odgovara na 74% poruka, uglavnom u roku od 6 sati.
Dvaipometraknjigauraznimbojama
Član od 29.11.2012.
kp izlog
(sxa7) Tvrd povez 517 strana. Knjiga solidno očuvana za 4. Biblioteka Delfin  11. Knjiga dobro očuvana za 3.
  Knjige Jože Hitreca doživjele su uspjeh u njegovoj novoj domovini. Za roman "Mjesečev sin" (u nas ga je preveo Brusar, a objavio riječki Keršovani 1960. ) primio je 1948. Harperovu nagradu za roman, uz ček od tada golemih 10.000 dolara. Nagrada je bila to veća što je Hitrecov roman nosio svojevrsne tragove postkolonijalne kritike.  

Pisac je doživljavao Indiju, pa i svakog Drugog, svako drugačije, s otvorenošću i ljubavlju koje drugi pisci, s kojima ga se vječito uspoređuje (Kipling, Forster te Conrad) nisu osjećali. Njegova je tema ovdje, kao i drugdje, baš indijska, obraća se Indijcima, a ne publici jezika na kojemu piše, engleskoj publici.

Glavni junak Vidžaj vraća se u domovinu nakon dvije godine boravka u Engleskoj i dolazi u sukob s tradicijom. "Njegov prijatelj musliman nastoji izbjeći politiku, ali ga ubijaju sami njegovi ljudi". Dakle, Hitrec je među prvima pisao o sukobu hindusa i muslimana, koji posljednjih godina puni medijska izvješća.

Pohvale Pearl Buck

Najveće pohvale Hitrec je dobio od američke nobelovke za 1938. godinu, Pearl S. Buck, koja se proslavila opisima Kine. Ona je napisala da se u "Mjesečevu sinu" opisi krajobraza, obreda i mjesta ljeskaju poput dragulja. "Hitrec dobro poznaje svoju Indiju i ljubi je. To je izvrstan roman, jedan od malo takvih", naglasila je nobelovka. Pohvalila je, zapravo, autentičnost njegova djela. Kritičar Raymond Albert pronašao je Hitrecu mjesto "između Forstera i Kiplinga, iako se njegovi darovi ne mogu mjeriti s Forsterovim ili Kiplingovim". Jesu li takve "nasilne" usporedbe pogađale Josipa? Možda nisu, mogao je znati da se sa spomenutima može mjeriti malo koji američki pisa
ID Oglasa: #20189771
Informacije

Slanje postexpresom ili cc paketom ili kao preporučeno

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.