slika
1 od 1

Irvin D. Jalom Problem Spinoze

899 din

Kraljevo
Kao novo - nekorišćeno
10
1
pre 12 dana
Odgovara na 100% poruka, uglavnom u roku od 15 minuta.
Knjižara Aleksandrija
Član od 16.02.2022.
kp izlog
Irvin D. Jalom Problem Spinoze
Meki povez

Problem Spinoza je roman koji prati paralelnu priču o istaknutom holandskom filozofu Baruhu de Spinozi i glavnom ideologu nacizma Alfredu Rozenbergu. Spinozu i Rozenberga dijele tri vijeka, a ipak ih veže isti problem- Problem Spinoza.
Jalom ovim romanom upoznaje čitaoce sa životnim stavovima Spinoze, prati njegov život od mladalačkih dana pa sve do njegove smrti. Iznosi njegove stavove i teze, daje pojedine dijelove iz njegovih djela i na realističan način prikazuje događaje iz njegovog života.
Spinoza potiče iz jevrejske porodice koja se u Amsterdamu doselila iz Portugalije. Još od svojih studentskih dana pokazuje različitost u odnosu na svoje vršnjake. Tokom studija napušta tradicionalno gledište judaizma, što izaziva burne reakcije u jevrejskoj zajednici. Zbog svojih stavova o Bogu biva prognan i proklet od strane jevrejske zajednice. Donešenom anatemom zabranjuje se i pismeni i usmeni kontakt sa njim, zabranjuje se da živi pod istim krovom sa nekim iz jevrejske zajednice i da mu se bilo ko približava. Spinoza nastavlja da brani svoje stavove i napušta Amsterdam. Jedino što ga rastužuje je rastanak od njegove sestre Rebeke, za koju je bio jako vezan. Napuštajući Amsterdam boravi u Rejnsburgu, Vorburgu i Hagu gdje se bavi brušenjem optičkih stakala kako bi sakupio sredstva za preživljavanje.
Naporedo sa ovom pričom iz XVII vijeka, Jalom nas upoznaje i sa dešavanjima iz XX vijeka. Pripoveda o ličnom razvoju i unutrašnjim proživljavanjima Alfreda Rozenberga, istaknutog teoretičara i glavnog ideologa nacizma i upoznaje čitaoce sa nacističkim progonima evropskih Jevreja.
Jalomova zadivljenost Spinozom navela ga je da napiše ovo izvanredno delo iz kojeg ćete saznati kako je Spinoza svojim stavovima promenio tok istorije…

6/26
ID Oglasa: #158647848
Informacije

Knjižara Aleksandrija 
PIB 113644269
MB 66972640 

Način plaćanja i preuzimanja.
Troškove poštarine snosi kupac prema zvaničnom cenovniku PTT Srbije.  

POST EXPRES
1-3 kg 270 din
3-5 kg 330 din
5-10 kg 380 din

Preporučena tiskovina 
100 - 250 gr 138 din
250 - 500 gr 169 din
500 - 1000 gr 180  din
1000 - 2000 gr 211 din



PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.