slika
1 od 1

Pjer De Kuberten ideje delo zivot

100 din

Zrenjanin
Korišćeno
Dostupno odmah
114
2
pre 5 dana
Odgovara na 99% poruka, uglavnom u roku od 2 sata.
princV online
Član od 14.01.2014.
kp izlog

Pjer de Fredi, baron Kuberten ili Pjer de Kuberten (franc. Pierre de Fré dy, Baron de Coubertin; Pariz, 1. januar 1863 — Ženeva, 2. septembar 1937) je bio francuski pedagog i istoričar. Najpoznatiji je kao osnivač Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Inspirisan arheološkim nalazima iz doba drevne Grčke u Olimpiji, kao i sportskim takmičenjima u Velikoj Britaniji, De Kuberten je došao na ideju da obnovi tradiciju sportskih nadmetanja poznatih kao Olimpijske igre.

Sa ovom namerom organizovao je međunarodni kongres na Univerzitetu Sorbona u Parizu 23. juna 1894. Na ovom kongresu je osnovan Međunarodni olimpijski komitet (MOK), a De Kuberten je izabran za generalnog sekretara. Odlučeno je i da se prve moderne Olimpijske igre održe u Atini i da se potom održavaju svake četiri godine.

Prve moderne Olimpijske igre održane su 1896. u Atini, posle kojih je De Kubreten preuzeo predsedavanje MOK-om.

De Kuberten je osmislio disciplinu moderni petoboj za Olimpijske igre 1912. . Odstupio je sa funkcije predsednika MOK posle Letnje olimpijade 1924. u Parizu. Do smrti 1937. bio je počasni predsednik MOK.


k21

ID Oglasa: #48501968
Informacije
cena nekih artikala je sklona promeni jer  zavisi od uvoznika i dobavljaca, svakako u slucaju promene obavezno obavestavamo pre slanja, isto vazi i o trenutnoj dostupnosti artikla
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.