slika
1 od 1

Spomenar Udruženja filmskih umetnika Srbije

700 dinFiksno

Mladenovac
Kao novo - nekorišćeno
3
1
pre 13 dana
Odgovara na 88% poruka, uglavnom u roku od 2 sata.
Lepeknjige online
Član od 03.06.2014.
kp izlog

Udruženje filmskih umetnika Srbije 2015 171 strana : ilustrovano

 

Stanmje : Odlično!

 

Obeležavajući 65 godina postojanja, Udruženje filmskih umetnika Srbije objavilo je knjigu „ Spomenar Dva“ , posvećenu dvanaestorici autora, dobitnika nagrade za celokupno stvaralaštvo i doprinos razvoju srpskog filma.

Ovo svojevrsno „ putovanje“ kroz našu kinematografsku prošlost, na 170 strana i uz obilje fotografija, vodi nas kroz dela velikana. Tu su Zdravko Randić, autor pozne, barokne faze „ crnog talasa“ , čudesni Puriša Đorđević, „ hipnos koji drži čas istorije“ , Dušan Makavejev, jedna od najsubverzivnijih figura u istoriji moderne kinematografije, „ pobunjeni čovek“ Boro Drašković, scenarist Gordan Mihić, koji je tokom više od pet decenija napisao svojevrsnu poemu o gubitniku, veliki Vlatko Gilić, autor mita, mape apokalipse, Nikola Majdak, pionir našeg posleratnog filma.

U „ Spomenaru Dva“ su i kompozitor Zoran Simjanović, čija se muzika organski vezivala za filmove za koje je komponovao, Srđan Karanović, reditelj nasuprot struji, nasuprot gomili, snimatelj Predrag Popović, koji je potpisao najznačajnije filmove „ crnog talasa“ , čije se delo proteže od neovangarde do ratnog spektakla. Ali i dokumentarista Krsto Škanata, „ zapisničar“ individualne i kolektivne istorije, filmski teoretičar, istoričar i kritičar Petar Volk, koji je zabeležio umetničku evoluciju.

Kako je zapisao urednik izdanja, reditelj Žarko Dragojević: „ Ne možemo, a i ne smemo da ne spomenemo još nekoliko imena iz plejade onih koji bi da su bili u prilici svakako bili nosioci priznanja za doprinos razvoju srpskog filma. Ovako, ostaje da njihova imena i dela budu ugrađena u jedan imaginarni srpski filmski panteon: počev od Čiča Ilije Stanojevića, Mihajla Mike Popovića, Boška Tokina, Radoša Novakovića, Vladimira Pogačića, Žike Mitrovića, Živka Nikolića, i posebno Aleksandra Saše Petrovića i Živojina Pavlovića. Zbog toga smo i odlučili da ovu knjigu podvedemo pod broj Dva, jer ona Prva čeka da bude sačinjena“ .

Uvodne eseje o autorima napisao je kritičar i teoretičar filma Srđan Vučinić, životipis i fotografije autora priredio je Tomislav Gavrić, tehničko oblikovanje uradila je Maja Ivezić, a knjiga će biti promovisana u četvrtak, 4. juna u prostorijama UFUS.

ID Oglasa: #154771355
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.