slika
1 od 1

O dilemama suvreme povijesti / Karel Kosik

990 din

Beograd | Novi Bg.
Korišćeno
Dostupno odmah
24
0
pre 22 dana
Odgovara na 75% poruka, uglavnom u roku od 15 minuta.
Srdjan
Član od 31.10.2014.
Svi oglasi

Zagreb 2007. Mek povez, 486 strana.
Knjiga je odlično očuvana.
K7


Karel Kosik (1927-2003) poznat je našoj - naročito filozofskoj - čitalačkoj publici prije svega po svom glavnom filozofskom djelu Dijalektika konkretnoga, koje je objavljeno u Pragu 1965. godine, a u prijevodu smo ga dobili već 1967. godine (u izdanju beogradske ” Prosvete"). To originalno Kosikovo djelo izazvalo je, odmah nakon objavljivanja, veliki interes inozemne stručne publike, ali jednako tako i interes u političkim krugovima lijevih i socijalističkih stranaka, te je bilo objavljeno na nekoliko jezika (prije svega na talijanskom). Taj je interes bio rezultat Kosikova studiozno pisana filozofskog djela, koje je osim toga izazvalo pažnju zbog svoga vrlo kritičkog stanovišta kako spram tadašnjeg staljinističkog tzv. ” dijamata", tako i spram mnogih promašenih interpretacija autentične Marxove misli, naročito u odnosu na filozofiju i (političku) ekonomiju, što je dobrim dijelom bilo nastavak na teorijsku tradiciju predstavnika tzv. Druge, a onda i Treće internacionale koncem 19. i početkom 20. stoljeća, a prije svega tzv. ” katedarskih socijalista” koji do biti Marxove misli nikada nisu dospjeli.
Osim toga, Kosik je našoj publici postao poznat i time, što je bio jedan od aktivnih sudionika ” Korčulanske ljetne škole" i jedan od članova Redakcijskog savjeta časopisa Praxis (1964-1974), te svojim filozofskim prilozima i suradnik tog časopisa. Kosik je uz to bio domaćin delegaciji jugoslavenskih filozofa prigodom susreta sa čehoslovačkim filozofima u Pragu 1969. godine.
Što se pak tiče njegovih tekstova u ovoj knjizi, koje je brižno i s velikim poznavanjem sakupio prevodilac Ante Lešaja, treba prije svega reći ovo: svojom kritičnošću, intelektualnim poštenjem i visokom misaonom dosljednošću, sa zavidnom filozofskom dubinom uočavanja bitnih problema naše suvremenosti i sadašnjosti, Kosik je već u onim tmurnim i tužnim staljinističkim vremenima i teškim uvjetima života uopće, prije tzv. Praškog proljeća (1968), postao jedan od glavnih protagonista otpora svemu retrogradnom, nazadnom, reakcionarnom i tada kontrarevolucionarnom, što je dolazilo od strane staljinističkog despotizma i mračnjaštva na svim područjima života. I sam aktivni sudionik tog otpora sovjetskoj okupaciji Čehoslovačke 1968. godine, Kosik je najprije bio uhapšen, a onda mu je policija upala u kuću i od nijela više od tisuću stranica gotovih i za tisak pripremljenih rukopisa, a on je tada izbačen sa svog radnog mjesta sveučilišnog profesora, te je svoju obitelj izdržavao radom na pumpnoj benzinskoj stanici. Tek nakon pada staljinizma Kosik doživljava bar djelomičnu rehabilitaciju i satisfakciju, kao i zaslužno priznanje, što je, doduše, trajalo nepunih trinaest godina, do prerane smrti 2003. godine.
Tekstovi u ovoj knjizi, pomno sabrani i s vrlo informativnim Pogovorom prevodioca Ante Lešaje, objašnjeni i temeljito historijski ” locirani" , sigurno će izazvati veliki interes čak i šire publike u nas. Bogatstvo problema o kojima Kosik ovdje raspravlja, a koji se i njega osobno najdublje životno tiču kao intelektualca par exellence, gotovo je nepregledno, te izaziva iskreno divljenje svojom produbljenom kritičnošću i duhovnošću. Taj široki raspon njegova duhovnog interesa znak je kvaliteta istinskog mislioca u turbulentnim vremenima 20. stoljeća, u kojem smo i mi živjeli i na svoj način sudjelovali u toj suvremenoj historiji, prije svega Europe, što se i nas ticalo do posljednje konsekvencije. Pri tom je upravo zadivljujuća misaona superiornost pogleda na bitne stvari i njihovo duboko sagledavanje sa svih strana kao i njihovo kritičko savladavanje.
Iz predgovora

 

Sadržaj:

PREDGOVOR (prof. dr. Milan Kangrga)
I. PROGRAMATSKI TEKSTOVI
Sva snaga proizlazi iz imaginacije
Stoljeće Markete Samsove
Što je srednja Evropa
Naša sadašnja kriza
Događaj (Praško proljeće 1968)
Individuum i historija
Kafka i Hašek ili groteskni svijet
II. ASPEKTI KRIZE SUVREMENE EPOHE
Komandirajuće instance
Uspon arogancije
Machiavelli i makjavelizam
Treći Munchen
Istina egzila - egzil istine
Demokracija i mit o pećini
Čehići i svjetski ljudi
Lumpenburžoazija i viša duhovna istina
Mafijaštvo
Susret s Tridesetogodišnjim ratom
Moralnost u vremenima globalizacije
Mostovi preko evropske rijeke
Ni ribe, ni ptice
O humanom bombardiranju i još ponečem
III. DISTANCIRANJE OD NEHUMANOSTI SUVREMENE EPOHE.
Razum i savjest
O bestidnosti i poniženju
O smijehu
POGOVOR (prof. dr. Ante Lešaja)
Prilozi:
I. Osnovni životni podaci Karela Kosika
II. Bibliografija
III. U povodu smrti Karela Kosika
Napomena prevodioca

 

ID Oglasa: #94907076
Informacije

Zamolio bih vas da me ne kontaktirate za parkirane oglase.

Ne šaljem dodatne fotografije.

 

Hvala.

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.