slika
slika
1 od 2

Enciklopedija šahovskih problema

3.950 dinFiksno

Niš
Kao novo - nekorišćeno
258
3
pre 3 dana
Dragan
Član od 29.11.2012.
Svi oglasi

Enciklopedija šahovskih problema

Treće izdanje, kraj 2018. godine

Enciklopedija šahovskih problema je jedinstveni izdavački poduhvat, gde je u jednoj knjizi, na 519 stranica, sa 1726 zadataka, pokušano da se objasni apsolutno sve o problemskom šahu.

Ljubitelji rešavanja šahovskih problema mogu pronaći sve teme, po abecedi i sa specifičnom notacijom, prilagođenoj problemskom šahu. Rađena na principu Larusovih enciklopedija, knjiga pruža istorijski prikaz od prvih problema koji su stigli u Evropu, negde između VII i IX veka, do današnjih dana. Može se “ čitati” i samo kroz rešavanje problema, na različite teme. Svaka tema i termin su ilustrovani dogovarajućim problemom za rešavanje.

U uvodnom delu je data definicija šahovsog problema. Takođe, on mora da sadrži sledeće elemente: pozicija mora biti moguća ( legalna); u startu se zna da je mat u određenom broju poteza; originalnost problema u odnosu na starije probleme i teme; ekonomičnost u odnosu na broj podvarijanata, mogućih poteza, prostora, vremena i broja figura.

Autori knjige, pokojni VM Milan Velimirović, dugogodišnji guru problemskog šaha i VM Kari Valtonen, iz Finske, uz pomoć nekoliko prijatelja-entuzijasta, uradili su skoro nemoguće: u jednoj knjizi, na “ malom prostoru” su obuhvatili  teme koje pokrivaju skoro sve aspekte problemskog šaha.

Nekada su dominirale osnovne teme, a danas je vreme složenijih tema, koje moraju sačuvati sledeće karakteristike: unutrašnju koherentnost, logiku, inspirativnost, sposobnost preživljavanja, skrivene potencijale i da istaknu svu moć lepote…

Za ljubitelje šahovskih problema, ova knjiga predstavlja fascinantno “ putovanje među zvezdama” i  obaveznu knjigu u biblioteci svakog problemiste!

Šaljem brzom poštom, preporučenom tiskovinom ili drugom kurirskom službom, za Niš i okolinu moguća je lična dostava. Uplata je moguća na tekući račun, post-netom ili pouzećem. Dodatne informacije na telefon (Viber): 065-8373409 (SMS ili četovanje), e-mail: zivicd67@gmail. com, a moguće su informacije i pitanja na FB mesengeru. Možete zvati i na 064/3619444, za one koji ne koriste dopisivanje. Kod mene možete naručiti i preko virmana, za škole, klubove, firme. Šaljem i širom Balkana. Posedujem veliki izbor satova, figura, tabli, torbi, suvenira… U ponudi imam i respektabilan izbor knjiga na engleskom, španskom, ruskom i skoro sva izdanja na srpskom jeziku, štampana u 21. veku

ID Oglasa: #71601309
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.