slika
slika
1 od 2

Iz kraljevstva Nikole Tesle Milan Trešnjić

500 din

Šabac
Korišćeno
2
0
pre 11 dana
Odgovara na 91% poruka, uglavnom u roku od 2 sata.
Svastarnica online
Član od 25.06.2009.
kp izlog

07498) IZ KRALJEVSTVA NIKOLE TESLE , Milan Trešnjić , Gambit Jagodina 2012 , Izlomljena kazivanja veterana OZNE ,
Reč o autoru i knjizi
. .. U najkritičnijim trenucima naše istorije sedamdesetih godina prošlog veka, kada je Jugoslavija počela da tone u nepovrat, ekonomski i politički, posebno nakon usvajanja Ustava 1974. godine, a šira javnost planski i perfidno bez predaha obasipana prefabrikovanom istorijom i lažnim krilaticama o „ bratstvu i jedinstvu`, Milan Trešnjić, visoko pozicioniran obaveštajac, a zatim diplomata, objavljuje dela od kapitalnog značaja za istoriju ove zemlje, pre svega srpskog naroda. ..

Trebalo je imati mnogo hrabrosti, nesumnjivo unutrašnjih psiholoških lomova, da se u tadanjim uslovima iznese istina o suštinskim pitanjima, koja su u to vreme predstavljala srž politike zemlje i postepeno uvoditi zemlju u haos u kome se danas nalazimo. . .. Na kraju, čovek se mora zapitati, šta je motivisalo partizanskog prvoborca Trešnjića, da u javnost izade sa najbolnijim i najtanovnitijim pitanjima, koja čak prevazilaze okvire Jugoslavije?

To treba tražiti u samoj ličnosti autora. Moral je sobom Trešnjić poneo iz svoje siromašne Like. On zna da je „ istinoljubivost srce moralnosti`. Vaspitan je u časnoj srpskoj porodici, u selu Divoselu koga više nema, osim u bezdanim jamama logora Jadovno i na zgarištima srpskih sela u famoznom Medačkom džepu. .. Tu je nestalo i tog morala u genocidu počinjenom nac nedužnim srpskim stanovništvom, što je otpočeto još davne 1932. godine napadom na žandarmerijsku stanicu u Brušanima, pa ubistvom kralja Aleksandra 1934. i masovnin zločinom u Jadovnom aprila 1941. .. Kao vrstan obaveštajac, on u svojim knjigama verno opisuje dogadaje, ne štedeći ni institucije kojima je služio, pa ni sopstvenu ličnost.

Ali, tu nije kraj njegovog misaonog opusa. Trešnjić se ne miri sa trajnim gubitkom „ kraljevstva u kome je bio ujedinjen srpski narod, zahvaljujući pobedničkom maršu srpske vojske od Solunskog fronta do Jesenice i Dravograda, dokle su doprli srpski konjanici.

Milan Trešnjić u mašti konstruiše novo kraljevstvo, opet na čelu sa jednim Srbinom - Nikolom Teslom, koga proglašava. .. Gospodarom Kraljevstva. ..

Ovde je autor termin „ kraljevstvo` upotrebio simbolično, kao metaforu, jer „ Univerzum je domovina Kraljevstva Nikole Tesle`. Darovao je čovečanstvu univerzalne vrednosti, često gotovo spiritualno, da BEŽIČNOM STRUJOM obasja planetu, „ da noći pretvori u bele dane

. .. Knjiga Milana Trešnjića samo je ponavljanje prolaznosti u neprolaznost, kao što je ponavljanje ontogenije u filogeniju. .. Stoga će naći svoje čitaoce i uživati u onom što će čitati u tekstovima iz Kraljevstva Nikole Tesle i u fantazmagoričnim slikanjem Like, Teslinog Velebita, njegovih gora, polja, reka ponornica, koje svojom slatkom vodom iz Teslinog Velebita, napajaju slani i žedni Jadran od Senja do Zrmanje. ..

Izvod iz predgovora Dr Smilje Avramov
tvrd povez, format 16,5 x 24 cm , ilustrovano, 208 strana, ćoškovi knjige pokvašeni vodom, tekst i unutrašnjost čisti i bez tragova korišćenja ,

ID Oglasa: #166127264
Informacije

Комуникација искључиво преко порука сајта Купујем продајем. Не шаљем поузећем члановима без рејтинга или са негативним оценама због непреузимања пошиљки. Сви артикли се могу преузети лично у Шапцу на адреси краљице Марије број 5 у термину по договору.  

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.