slika
slika
slika
1 od 3

Kad su vojske prolazile - Ratni dnevnici

600 din

Novi Sad
Korišćeno
Dostupno odmah
79
5
pre 11 dana
Odgovara na 88% poruka, uglavnom u roku od 6 sati.
Zoran
Član od 25.06.2015.
Svi oglasi
Polovna knjiga, izuzetno očuvana.  

Priredio: Dragutin Paunić,  
Izdavač: Narodna knjiga - Beograd, Štamparija Bakar - Bor,  
1988. god.  
Tvrd povez, 20,5 cm.  
255 str. Ilustrovano 

Ratni dnevnici iz Balkanskih i iz Prvog svetskog rata.  

Više nego nekada, danas znamo da je u vreme od 1912. do 1918. godine nastao priličan broj dnevnika koje su vodili seljaci ratnici, koji su u svakoj podesnijoj prilici unosili u svoje blokove, još češće jevtine đačke sveske, ono što su videli i doživeli, da bi svoje ratne godine otrgli od zaborava. Neopterećeni tegobama civilizacijskog razvoja, oni su, u najdoslovnijem smislu reči, sa svojih pašnjaka i seoskih sokaka, sa njiva i iz voćnjaka, iz mira svojih praznika i patrijarhalnih navika svakodnevice zakoračili u samo “ oko oluje” svetskog rata i zaputili se u one krajeve sveta o kojima su slušali samo u najređim trenucima svog života, ili, mnogo češće, nikad nisu ni čuli njihova imena. Sada su se našli na ratištima širom Balkana, ali i dalje, u tuđim zemljama, od Grčke i severne Afrike, do evropskih, svuda zaraćenih zemalja - ti seljaci koji su sada postali ratnici, bili rekonvalescenti i zarobljenici, ginući i umirući daleko od svoje zavičajne topografije. Na one sa osećajnijom dušom, složenijim unutrašnjim životom i dinamičnijim darom opažanja i mišljenja to je ostavilo dublje tragove i pokrenulo ih da beleže događaje u kojima su učestvovali. Tako se rađala svojevrsna ratna književnost u vreme ovih ratova, koja je, s obzirom na vremenski izazov i neposredne pobude, progovorila o ratu na način koji je povremeno bio i iskreniji i upečatljiviji od nekih umetničkih transpozicija ovih zbivanja. Seljaci su pisali onako kako su govorili, pa zato njihova svedočanstva imaju u sebi onu neprevrelu autentičnost doživljaja, koja je najverniji svedok života. Po svom umetničkom karakteru (naravno, tamo gde je taj karakter naglašenije razvijen, gde je nastao nezavisno od namere zapisivača, rođen iz samog njegovog bića, iz iskonski snažnog umetničkog nagona) dnevnici i memoarske beleške seljaka ratnika nalaze se, otprilike, između iskustva usmene i pisane književnosti, kako po svom odnosu prema temi, tako i po načinu njenog zasnivanja. Njihova viđenja rata imaju u sebi jednostavnost i draž žive, neposredno izgovorene reči, jednu sintaksu koja se meloduje u zvučnoj masi govora, u ritmičkom skladu kolokvijalne leksike, ali se razvija i dograđuje i kao struktura pisanog izraza, bez obzira na stepen bliskosti tog izraza tzv. akademskoj pismenosti.

MOLIM VAS PAŽLJIVO PROČITAJTE! ! !

Komunikacija isključivo porukama na kupujem - prodajem. Plaćanje pre slanja, rok za uplatu je pet radnih dana, po isteku roka smatram da je kupac odustao od kupovine. Knjige šaljem kao preporučenu tiskovinu, paket, post ekspress. . . Poštarina isključivo na teret kupca. Knjige šaljem pouzećem samo članovima koji nemaju negativnu ocenu. Za oštećenja nastala u transportu, ne odgovaram, ali ću se truditi da robu zapakujem najbolje moguće, i da je obezbedim od bilo kakvih oštećenja. Šaljem u inostranstvo po cenovniku Pošte Srbije (uplata Western union-om). Na teritoriji Novog Sada preuzimanje knjiga je moguće na adresi koju ćete dobiti porukom (Novo naselje).

Zbog velikog broja predmeta, molim Vas da pre kupovine proverite da li imam predmet koji želite, putem poruke na Kupujem prodajem.

ID Oglasa: #71918786
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.