slika
slika
1 od 2

Ustavno pravo Kraljevine SHS / Slobodan Jovanović

1.400 din

Beograd | Novi Bg.
Korišćeno
Dostupno odmah
3
0
pre 10 dana
Odgovara na 73% poruka, uglavnom u roku od 15 minuta.
Srdjan online
Član od 31.10.2014.
Svi oglasi

Ustavno pravo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca / Slobodan Jovanović

 

Beograd 1924. Tvrd povez, ćirilica, 472 strane.

Knjiga je veoma dobro očuvana.

 

 

U ovoj knjizi sačinjen je pokušaj da se na osnovu Vidovdanskog Ustava i posebnih zakona koji s njime stoje vezi, sklopi sistem našeg ustavno prava. Po pravilu, ustavno pravo bavi se organizacijom zakonodavne vlasti; što se tiče upravne vlasti, samo njeni vrhovni organi, njen šef i ministri ulaze u opseg ustavnog prava; detalji njene organizacije pripadaju administrativnom pravu. U ovoj knjizi moralo se ući u nešto detaljnije proučavanje organizacije upravne vlasti, nego što se to obično radi u udžbenicima ustavnog prava. Otuda glave o činovnicima, o lokalnoj upravi, o Državnom Savetu i Glavnoj Kontroli, o pravnome položaju građana. Te su glave dodate stoga, što su tvorci Vidovdanskog Ustava naročitu važnost pripisavali onim predmetima koji se u tim glavama raspravljaju; i na pr. pitanje lokalne uprave bilo je za njih bez malo najvažnije od svih pitanja. Izostavljanjem te lave, značilo bi dati vrlo nepotpunu sliku Vidovdanskog Ustava. Ipak kako propisi o činovnicima, o lokalnoj upravi, o Državnom Savetu, itd. pripadaju, u stvari, administrativnom pravu ti su propisi izloženi ovde samo u krupnim potezima u mesto da budu onako iscrpno obrađeni kao propisi o organizaciji zakonodavne vlasti ili o vrhovnih organa upravne vlasti.

Pri izlaganju našeg zakonodavstva, naše prakse i naše pravne književnosti zaustavio sam se kod 1. decembra 1923. O docnijim stvarima nisam mogao voditi računa, jer je knjiga bila već u veliko u štampi. Što se tiče prakse, ne treba zaboraviti da je Vidovdanski Ustav tek u trećoj godini svoga života; o praksi u pravom smislu reči ne može još biti govora, nego samo u prvim mesecima njenoga stvaranja.

 

 

ID Oglasa: #166217497
Informacije

Zamolio bih vas da me ne kontaktirate za parkirane oglase.

Ne šaljem dodatne fotografije.

 

Hvala.

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.