slika
slika
slika
1 od 3

Slika i moć 2 - Igor Borozan

1.000 din

Novi Sad
Kao novo - nekorišćeno
21
0
pre 13 dana
Odgovara na 88% poruka, uglavnom u roku od 6 sati.
Zoran
Član od 25.06.2015.
Svi oglasi

Novo!

Izdavač: Galerija Matice srpske - Novi Sad, Matica srpski - Novi Sad,
2021. god.
Tvrd povez, 25 cm.
470 str. Ilustrovano

Slika i moć - predstave vladara u srpskoj vizuelnoj kulturi XIX i početkom XX veka

Смештање владарске слике у систем српске визуелне културе 19. века подразумевало је поштовање законитости медијске репрезентације која је важила широм Европе. Функционисање владарске слике пратили смо током дугог деветнаестог века, од почетка Француске револуције до праскозорја Првог светског рата. У тако уоквиреном временском простору, посматрали смо живот владарских слика везаних за две српске династије: Обреновић и Карађорђевић. Постављањем владарске слике у корпус визуелне културе, отворили смо могућност да се оне валоризују изван суве естетске категоризације. Перформативност и акциона телесност владарског лика омогућиле су да се у одређеним сегментима рада фокусирамо и на владареву тактилну и презентну слику. Ипак, владарска слика је, упркос многобројним специфичностима, превасходно дефинисана као вештачки уобличена представа (портрет, скултптура, фотографија. .. ). Могућа, апсолутна самодовољност владарске слике откривена је као парадоксални недостатак, будући да је остала спутана одређеним граничним структурама и наметнутим системима репрезентације. Њена унутрашња моћ, у напетости са спољашњим околностима, откривала се током истраживачког процеса, одредивши лимите снаге владарске слике. У процесу истраживања показала се потреба за поимањем владарске слике као трансисторијског симбола - препознатљивог на нивоу структуралне сличности - који се потом додатно историзовао и конкурентно надметао са ограничавајућим круговима јавности. Владарска слика је постала историјски знак, агенс друштвене комуникације, као и визуелни носилац хеуристичке вредности. Њена критичка и историјска вредност визуелизоване су говорним, литерарним, алегоријским и перформативним језиком, творећи стратегије репрезентације у оквиру политика уметности. Одсуство методолошке унисоности у сагледавању владарских слика последица је поштовања различитости визуелне грађе. Упркос плурализму метода, донекле је наглашена методолошка апаратура својствена политичкој иконографији, чија је претпостављена интердисциплинарност омогућила дешифровање координатног система владарских слика. Вера у доминацију садржаја владарске слике поништила је евентуалну кодификацију иконографски одређених владарских типова, што је допринело да владарске слике вежемо у значењски систем окружења. Истовремено, њихова форма није у потпуности остала на маргини, будући да је естетско грађење владарске слике (форма, боја, материјал) умногоме одређено њеним инсценаторским и апелативним карактером. Коначно, владарске слике и њихова сазнајна вредност резултат су интерактивног и комуникацијског процеса. Њихова моћ саморефлексије усмерена је ка трећем лицу, било да је у питању уметник-креатор, адресат или накнадни истраживач. Тако је изведен закључак да моћ владарске слике лежи у енергетским ефектима, који их чине препознатљивим и активним чиниоцима у једном релативно логички постављеном медијском систему.

 

MOLIM VAS PAŽLJIVO PROČITAJTE! !!

Komunikacija isključivo porukama na kupujem - prodajem. Plaćanje pre slanja, rok za uplatu je pet radnih dana, po isteku roka smatram da je kupac odustao od kupovine. Knjige šaljem kao preporučenu tiskovinu, paket, Post Express-om… Poštarina isključivo na teret kupca. Za oštećenja nastala u transportu, ne odgovaram, ali ću se truditi da robu zapakujem najbolje moguće, i da je obezbedim od bilo kakvih oštećenja. Šaljem u inostranstvo po cenovniku Pošte Srbije (uplata Western Union-om). Na teritoriji Novog Sada preuzimanje knjiga je moguće na adresi koju ćete dobiti porukom (Telep)).

Zbog velikog broja predmeta, molim Vas da pre kupovine proverite da li imam predmet koji želite putem poruke na Kupujem prodajem.

ID Oglasa: #139890711
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.