slika
slika
slika
1 od 3

Maske sveta, Oto Bihalji Merin

880 din

Beograd | Novi Bg.
Korišćeno
Dostupno odmah
180
6
pre 22 dana
Odgovara na 74% poruka, uglavnom u roku od 15 minuta.
Srdjan
Član od 31.10.2014.
Svi oglasi

Beograd 1970. Tvrd povez, zaštitni omot, bogato ilustrovano, 76 strana + 157 strana sa fotografijama.
Napomena: sitnija oštećenja zaštitnog omota (vidljivo na fotografiji); ako se to izuzme, knjiga je odlično očuvana.

Tema ove knjige je prastari, a ipak uvek aktuelni predmet: maske. U ovoj knjizi ona je razmatrana iz svih aspekata: kultno-arhajskog, etnološkog i teatralnog, socijalnog i estetskog. Intenzivno upređivanje i konfrontacija raznih aspekata maski otkrivaju skrivene i tajne tokove čovekove duše.
Maska je najstariji otuđenja. Čovek, nemoćan pred neshvatljivim i zagonetnim zbivanjima u ovom svetu, bespomoćan pred opasnostima života i smrti, traži predstave nade i znakove zaštite. Maska, drugo lice čoveka, skriva svoga nosioca, preobražava ga i štiti. U arhaičnim radionicama tvorci maski izrađivali su maske prema svojim ranim saznanjima o čoveku. Kad je nosilac maske prestao da sa njom identifikuje. polużila je ona za prerušavanje i izvođenje : iz božanskog ceremonijala ponikao je ljudski pozorišni komad. Moć maske i dalje se održala, ae ali iumenila njena funkcija: od mađije i prizivanja do saturnalija i bahanalija i, najzad, do izvođenja na karnevalu i pokladama. Pored maske za ritual i igru u svim vremenima i u svim podnebljima, čovek je imao masku za rat, od drvene maske primitivaca do bronzanog šlema vitezova i moderne vakuumske kaoige pilota. Ratna maska našeg vremena — kao i radna maska — ne spada više u oblast magije, nego u oblast nauke i tehnike.
Umesto maske bogova i demona prošlosti nastupa lice budućnosti: maska čoveka iz ere kosmičkih letova. Još samo smrt stvara jako zapaženi preobražaj: posmrtna maska do kraja demaskira i iznosi na svetlost dana neopozivu istinu.
Civilizovani čovek današnjice ne smatra više za potrebno da skriva svoje lice pred nepojmljivim prirode i demonsko-božanskih sila. Okružen aparatima — hladnjacima, televizorima, mašinama za pranje rublja i uređajirha za klimatizaciju — on se brani učtivim smeškom i uspehom i poprima uglađen, konfekcijski isprazan izraz: i to je maska.
Čoveku, zaklonjenom maskom, bez sputavanja i konvencija, otkrivala su se nekada stravična prostranstva njegove duše. I snovi i delirijumi su se nekada mogli da obistine pri maskiranju.
Današnja maska bez maske govori da ljudi traže prerušavanje da bi ražumeli sami sebe.

ID Oglasa: #59368886
Informacije

Zamolio bih vas da me ne kontaktirate za parkirane oglase.

Ne šaljem dodatne fotografije.

 

Hvala.

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.