slika
slika
1 od 2

Srebrni krst Nemacke majke Mutterkreuz

1.400 din

Čačak
583
19
pre 13 dana
Odgovara na 86% poruka, uglavnom u roku od 2 sata.
Art
Član od 10.02.2009.
kp izlog

Srebrni  krst Nemačke majke  

Kao priznanje značajne važnosti uloge i majčinstva žene u podršci jakoj Nemačkoj,   Počasni krst nemačke majke uveden je dekretom u Berlinu 16. decembra 1938. Fuhrer i Reichskanzler (vođa i kancelar) A. H. U preambuli statutarne uredbe proglašeno je:

Kao vidljivi znak zahvalnosti nemačke nacije majkama bogatim djecom uspostavljam ovaj Časni krst nemačke majke 

Krstovi su se dodjeljivali svake druge nedjelje u maju (Majčin dan), ali su također proširivani tako da uključuju i druge nacionalne godišnje  proslave.   Dakle, uprkos svojoj instituciji 1938. godine, prve nagrade dodijeljene su u maju 1939. godine.  
Majčin krst se sastojao od tri klase.

  • 1. razred, Zlatni krst: majke koje imaju  osmoro i više dece 
  • 2. razred, Srebrni krst: majke sa šest ili sedmoro dece 
  • 3. razred, Bronzani krst: majke koje imaju   četvero ili petoro dece 
  • Na poledjini krsta  je datum dekreta  16. decembra 1938 .   Neposredno ispod svakog  nalazi se upisani faksimilni potpis Adolfa Hitlera
  • Ukras se nosi oko vrata na pratećoj uskoj plavo-beloj traci dužine oko 60–70 cm.  Nije dozvoljen nijedan drugi oblik nošenja ili postavljanja

         Replika orginalnog krsta.

ID Oglasa: #109409441
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.