slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
1 od 7

Pozivnica sa krunisanja 1902. Edvard VII

700 €

Beograd
Dostupno odmah
605
9
danas
Odgovara na 92% poruka, uglavnom u roku od 6 sati.
Zoran
Član od 27.01.2011.
kp izlog

Pozivnica sa krunisanja Kralja Eduarda
i Princeze Aleksandre iz 1902.
Potpuno autemtičan komad
Šifra:390

Dana 9. avgusta 1902. održano jekrunisanje kralja Edvarda VII. u Londonu. Bila je to prva krunisanje u Ujedinjenoj Kraljevini nakon čak 64 godine. Razlog tako dugom vremenskom prekidu bilo je izrazito dugo razdoblje vladanja britanske kraljice Viktorije, majke spomenutog Eduarda VII.  

Kralj Edvard VII. imao je u trenutku krunisanja već 60 godina. Zanimljivo je da je krunisanje trebala biti održana još 26. lipnja iste godine, no kralj se razbolio. Podvrgnut je operaciji abdomena, a krunisanje je odloženo, unatoč tome što je u London već bilo pristiglo mnogo stranih uglednih gostiju (uključujući rusku caricu Aleksandru, koja je bila Edvardova nećakinja, tj. kći njegove sestre).

Krunisanje je nakon kraljevog oporavka održana s kašnjenjem od oko mesec i po dana. Na kraljevu glavu je pri krunidbi stavljena lakša kruna zvana Imperial State Crown, umesto krune sv. Eduarda, koja se obično koristi pri takvim svečanostima. Za kraljevu suprugu, kraljicu Aleksandru, izrađena je zasebna nova kruna u koju je stavljen čuveni dijamant Koh-i-Nur (Koh-i-Noor). Njegovo ime znači otprilike brdo svetlosti, a svojevremeno je bio najveći poznati dijamant na svijetu. Zbog njegove istorije i starosti danas ga smatraju možda i najslavnijim dijamantom uopće (uz plavi dijamant Hope i ruski dijamant Orlov).

ID Oglasa: #131564392
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.