PC World - Reklamacije na 0638

Subotica

Član od: 11.09.2010.

Korisnika ne možete oceniti:

  • ako ste se nedavno registrovali,
  • ako se iz Vaše konverzacije KP Porukama ne može utvrditi da je do kupoprodaje došlo,
  • ako ste ga već ocenili pre manje od 7 dana,
  • ako je konverzacija starija od 30 dana,
  • ako ste korisnika već ocenili iz iste konverzacije.

Kompjuteri | Desktop > Procesori

Opis iz oglasa tačan: Može bolje

Komunikacija protekla dobro: Ne

Ispoštovan dogovor: Ne

Poslao sam mu procesor na reklamaciju, prošlo je više od 2 meseca, nisam dobio procesor, pisao sam korisniku ali on ne odgovara.

Kompjuteri | Desktop > Procesori

Opis iz oglasa tačan: Može bolje

Komunikacija protekla dobro: Ne

Ispoštovan dogovor: Ne

Oglasavac ne postuje maksimalni rok za realizaciju reklamacije, odlaze vremenski rok i izbegava komunikaciju, eventualno se javi da bi odlozio, Proslo je 80 dana od kada sam prosledio artikal radi reklamacije, predvidjeni rok je 60 dana.80 dana nisam primio nikakvu konkretnu povratnu informaciju osim da je artikal prosledjen na reklamaciju. Poslednji put kada smo se culi povodom ne ostvarene kasne reklamacje je garantovao da cu dobiti povratnu informaciju u ponedeljak. Danas je vec sreda a od njega ni traga ni glasa. Pokusavam sam da ga kontaktiram i dalje. Za sada mogu samo da se nadam da ce doci dan kada ce moja reklamacija biti ostvarena.

Kompjuteri | Desktop > Napajanja

Opis iz oglasa tačan: Ne

Komunikacija protekla dobro: Ne

Ispoštovan dogovor: Ne

Nikada ne ostavljam lose ocene ali u ovom slucaju moram. Paket je trebao da stigne pre vise od nedelju dana, ne odgovara mi na poruke jos vise od toga, sada pise da je otisao na godisnjem odmoru. .. Totalna neozbiljnost, komunikacija nula, upropasceni planovi zbog neozbiljnosti clana, nije problem da kasni paket, makar da se javi. Nikada vise!

Kompjuteri | Desktop > Kuleri

Opis iz oglasa tačan: Ne

Komunikacija protekla dobro: Može bolje

Ispoštovan dogovor: Da

Porucio sam NZXT Kraken Z73 vodeno hladjenje od clana PC World, nakon 4-5 dana stigao mi je paket, nakon ugradnje i prvog paljenja odma sam uocio zutu vertikalnu liniju na lcd ekranu, kontaktirao sam NZXT Support rekli su mi da je defektan displej i da je uredjaj za zamenu, kako bi ubrzao proces kontaktirao sam prodavca da mi posalje fiskalni racun da bi prilozio Nzxt firmi i da mi zamene uredjaj posto preko prodavca bi to cekao 2meseca, od tada prestaje svaka komunikacija sa njegove strane, pokusao sam da ih kontaktirao putem e-mail-a i slao vise KP poruka posto broj telefona nemaju. Vec 15dana me ignorisu, znaci dok ne uzmu pare i odgovaraju nekako. Preporucio bi ljudima da ne kupuju nista od svercera iz Madjarske jel kada dodje do toga da treba da se reklamira uredjaj ignorisu kupca, par desetina eura skuplje platiti stvar je nista, s obizirom da imate fiskalni racun garantni list i zakon koji moze da vas zastiti. Saznao sam od jos par ljudi da im se isto desilo kada su kupovali od svercera.
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.