Sad Novi

Novi Sad

Član od: 29.09.2013.

Korisnika ne možete oceniti:

  • ako ste se nedavno registrovali,
  • ako se iz Vaše konverzacije KP Porukama ne može utvrditi da je do kupoprodaje došlo,
  • ako ste ga već ocenili pre manje od 7 dana,
  • ako je konverzacija starija od 30 dana,
  • ako ste korisnika već ocenili iz iste konverzacije.

Mobilni telefoni > Samsung

Plaćanje/zamena po dogovoru: Ne

Komunikacija protekla dobro: Ne

Ispoštovan dogovor: Ne

Čovek me pozove u četvrtak da poruči telefon. Naglasi da hoće beksom da mu šaljem, ok nije problem. Prijavim pošiljku za slanje. Posle 2 sata zove da kaže da neće biti tu do ponedeljka i da pošaljem u ponedeljak ako nije problem. Ok, kažem nije problem. U ponedeljak zovem pre slanja da potvrdi da mu šaljem kao po dogovoru odgovara šalji. Od četvrtka do ponedeljka 3 kupca sam imao pored njega. U ponedeljak sat vremena pre slanja zove me čovek koji je hteo istog dana lično da preuzme telefon i da plati 10e više samo da prodam njemu. Naravno da nisam pristao na to jer već sam se dogovorio sa drugim i uvek poštujem dogovor. Telefon poslat, na njegovu adresu stigao u utorak. U utorak predveče proveravam status pošiljke, u napomeni piše da će primalac doći u magacin da preuzme, znači odbio kuriru da preuzme paket. Odmah mi je tu bilo sumnjivo. Ok, čekam još jedan dan. U sredu predveče proveravam status pošiljke i dalje stoji isto. Kontaktiram kupca i evo njegovih reči: Nije mogao da podigne novac jer mu je istekla karta, dok izvadi novu proći će još 10 dana, nije do njega. Mogu da pošaljem ponovo kad izvadi ličnu kartu. Umesto lepo da kaže druže neću da uzmem paket predomislio sam se, on me još i dodatno laže i zavlači. Ukupno 9 dana gubim mlateći se sa ovim čovekom, gubim 4 potencijalna kupca zbog neozbiljnosti ovog, i još ću to na kraju platiti 700 din.
Zaista je neverovatno da neko moze da reaguje na ovakav nacin, i da daje negativnu ocenu onome ko nije kriv, ko nije svojom voljom doveo do takve i takve situacije... Imao sam telefonski razgovor sa ovim covekom i objasnio mu u cemu je stvar, on je u razgovoru prihvatio moje objasnjenje i izvinjenje za novonastalu situaciju, tako da mi ostaje nejasno zasto je naknadno dao ovakvu ocenu... Ponudio sam mu i resenje da odlozimo kupoprodaju za koji dan, odnosno dok ne podigem potreban novac, naravno i da platim troskove transporta itd. Prosto je neverovatno da osoba ne moze da razume da je moguce da se dese nove i neocekivane okolnosti koje nas mogu zakociti i spreciti da obavimo ono sto smo planirali...On je sve shvatio kao laganje i nekakvo "zavlacenje" , a sve iz svog cisto subjektivnog sitnicarskog ugla, iako je, kao sto rekoh u zivom telefonskom razgovoru bez ikakve primedbe prihvatio moje objasnjenje. Takodje je potpuno neverovatno da neko moze sebi da dozvoli da upucuje ovakvu vrstu uvreda nekome koga i ne poznaje... Ovo zaista nije u redu, ne znam zasto administratori ovog sajta to dozvoljavaju
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.