slika
1 od 1

Pad Paraglajdera

400 din

Beograd | Stari grad
Kao novo - nekorišćeno
8
0
pre 14 dana
Junakzivota
Član od 16.06.2016.
Svi oglasi

    Neobičan ljubavni roman o mladiću koji ljubav svog života upoznaje na jako neuobičajenom mestu i ubrzo nakon toga gubi svaki kontakt s njom. Kada mu se pruži prilika da je potraži, njegov život pretvara se u izgubljeno more u kom se on non-stop davi. Jedina lađa koja ga može spasti je ona. Ali, nje nema. Da je nađe, postaje jedini cilj u njegovom životu, jer mu je da bude s njom osnovni smisao istog.  
    Roman govori o sasvim običnom mladiću, Goranu Taliću iz Vršca, svršenom srednjoškolcu i članu paraglajding kluba. Jednog dana, događa se nesrećan slučaj koji mladića vodi u pad i u naizgled konačnu smrt. Nakon toga, on će se obreti na onom svetu gde sreće devojku po imenu Vesna koja je doživela sličnu sudbinu. Njih dvoje, kao novajlije u celoj priči, najpre sebe doživljavaju kao prirodne saveznike da bi se ubrzo zaljubili jedno u drugo. Ipak, zaplet tek sledi, jer smrt glavnog junaka je bila samo klinička i on se vraća u život, ostajući trajno žigosan ljubavlju koja ga progoni.
    Ovde se primećuje bogatstvo jezičkog i stilskog izraza. Što bi se reklo, vidi se da je pisac u biblioteci pročitao nešto više od natpisa "Zabranjeno pušenje i komentarisanje farme". Rečenice su veoma jasne, kratke i ritmične, a ipak bogate dovoljnim brojem epiteta i metafora. Pisac generalno koristi linearnu naraciju koja s vremena postaje paralelna. To se pokazuje najpre kroz dvojstvo svetova, ovaj i onaj svet, a kasnije i kroz fizičku razdvojenost. Junak je u ovom svetu, ali u misterioznim stanjima svesti on se vraća u drugi svet i uspeva da komunicira sa njegovim žiteljima, konkretno sa Vesnom i anđelom gospodinom Granom.  
    Još jedna vrlo snažna impresija romana vezana za njegov stil i jezik je gotovo starinsko izbegavanje vulgarnosti i modernih "lakih roba" za instant-čitaoce. Božović ne psuje, ne poseže za danas tako atraktivnim bizarnostima i perverzijama. Na ćoškovima njegovih stranica ne nalazi se kućica za udaranje recki za svakog ubijenog i/ili pojedenog. On bira teži put.    
     Čitajući ovaj roman, cinični čitalac zapitaće se dali neko zaista može da bude toliko dobar kao njegov glavni junak, Goran Talić. On je skiciran gotovo nestvarno. On nema poroka, ne sluša šund muziku i preča mu je nedostižna devojka njegovih snova od svih dostižnih devojaka realnosti koje su mu praktično na dlanu. Bavi se sportom i nije problematično dete svojih roditelja. Dijalozi se ponekad mogu učiniti veoma sterilnim i jednostavnim. Nema mračne prošlosti glavnog junaka, kao ni intriga koje isplivavaju na kraju.  
   Ipak, sve je ovo samo odraz težnje autora da podari jednu novu struju već ustajaloj bari novije srpske književnosti. Nakon svih anti-junaka koje smo voleli na mišiće, sada nam se nudi neko ko je prosto normalan. Normalnost, ta zaboravljena vrednost koja nije više u modi, nije više "in", ne nosi se ove zime, čeka vas na svih dvesto sedamdeset i kusur stranica ovog romana.   
     U najvećem svom obimu, ona se izražava kroz ljubav kao metaforu nečeg vrhunskog, pravednog i zdravog. Jednom dodirnut njome, junak je se više ne odriče. On može da sklizne u svakodnevno, banalno, ali to ne čini.   271 strana

    Cene su promotivne, a knjige nove iz štamparije. Cene nisu fiksne. Za više knjiga moguć dogovor oko cene.   Uz potpis autora.

ID Oglasa: #165979683
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.