slika
slika
1 od 2

Bogić Risimović Risim

150 €

Beograd
2
0
pre 11 dana
Odgovara na 100% poruka, uglavnom u roku od 15 minuta.
Montanjar
Član od 28.04.2021.

Bogić Risimović Risim, tuš na hartiji pod nazivom "Strepnja" iz 1982. godine, dimenzije rada 37x31, opremljen.

Risim je rođen u Čačku 1926. godine. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1949. godine u klasi profesora Mihaila Petrova i Đorđa Andrejevića Kuna. Izlagao je na preko dvadeset samostalnih i velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Pored slikarstva uspešno se bavio filmskom scenografijom za filmove Puriše Đorđevića, ilustracijama u dnevnim novinama, listovima, časopisima i knjigama, pisao poeziju i tekstove o umetnosti.
Predavao je na Katedri crtanja i slikanja na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Dobitnik je nekoliko nagrada za umetnost i kulturu, među kojima su Politikina nagrada, 1958, „Zlatna arena" za scenografiju filma „Biciklisti" Puriše Đorđevića, 1970, Nagrada grada Čačka, 1972, Specijalna nagrada na Trećem internacionalnom prolećnom salonu u Lozani 1981, Oktobarska nagrada grada Beograda, 1984. Umro je 1986. godine u Beogradu.

"Risimović pripada prvim pokolenjima naših školovanih slikara koji su početkom pedesetih učestvovali u stvaranju nove umetničke scene, razvijajući se i sazrevajući uporedo sa pojedinim oblicima posleratnog modernizma srpskog i jugoslovenskog slikarstva.

Stvaralaštvo je započeo slikama zavičajne nostalgije prožetim duhom, etikom i estetikom krajputaša i nadgrobnih seoskih spomenika Dragačeva. . . "

ID Oglasa: #166119904
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.