slika
slika
slika
slika
1 od 4

Milorad Stupovski

120 €

Beograd
584
9
pre 13 dana
Srle
Član od 23.09.2011.
Svi oglasi

Kamen na mermernom postamentu
Visina 10,5
Sa postamentom 13,5
Signirana

Beogradski vajar, Miodrag Stupovski, rodjen u Beogradu 1938. god.

Akademiju za likovne umetnosti zavrsio u Beogradu u  klasi Ilije Kolarevica, a postiplomske studije u klasama Jovana Kratohvila I Mice Popovica. Kurs za kozaik pohadjao I specijalizovao u Vareni. Bavi se vajarstvom slikarstvom, grafikom.

Milorad Stupovski spade u klasicare: njegova skulptura je pre svega pre svega dobro napravljen oblik koji postuje material i njegovu zakonitost. Od modernih vestina uzeo je stilizaciju, onu vestinu koja ce isticati duhovnost I specificnost izabrane teme, pa tek onda vidljivo. Tu se sculptor poigrava sa realnim gradeci drugu realnost.

Milorad Stupovski je izveo pet javnih spomenika u Beogradu, Železniku, Aranđelovcu i Vlasini. NJegove skulpture se nalaze u brojnim privatnim i muzejskim kolekcijama. O stvaralaštvu Milorada Stupovskog književnik Miroslav Josić Višnjić zabeležio je: "Ono što odlikuje nove skulpture autora su lirski tonovi: površine pesnički isklesane, ivice koje su nežne, uglačane, zaobljene. . . Čak ni kada su te ivice oštre, one nisu nagle niti hladne. "

Samostalne izlozbe:
Pet u Beogradu, Veneciji, Parizu. .

Nagrade:
1966. Ulusova nagrada, Covek i masta, Beograd
1967. Fond Sretena Stojanovica, Beograd
1969. Zlatno dleto, ULUS
1974. Zlatna medalja za skulpturu
1993. Nagrada Muzeja savremene umetnosti, Piknik umetnosti

Milorad Stupovski je izveo pet javnih spomenika u Beogradu, Železniku, Aranđelovcu i Vlasini.

ID Oglasa: #132074090
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.