slika
slika
slika
slika
slika
slika
1 od 6

Veselko Zoric

120 €

Beograd
193
5
pre 13 dana
Srle
Član od 23.09.2011.
Svi oglasi

Bogorodica

Patinirani gips

Velicina 38x30,5

 

Veselko Zoric je rodjen 1937. god. u Grude u Hercegovini. Zavrsio skolu za primenjenu umetnost u Sarajevu 1956. god. Akademiji primenjene umetnosti zavrsava u Beogradu 1962. god. kao i postiplomske studije 1964. god.

 

Nas skulptor Drago Djokic, na koga je znacajan uticaj na negovo zanatsko vajarstvo, usavrsavanje u studentskim danaima imao Oto Logo, koji je uveo modernu skulpturu u tadasnju Jugoslaviju. Drago je jednog dana dosao tada kao student kod velikog majstora, vajara Veselka Zorica, a vajao je reljefe za ogromni polilej za Liberti za Ameriku. Ponudio mu je da kod njega, kao segrt uci zanat, sto je za njega puno znacilo.

 

U Sakramentu  USA, je nedavno otvorena izlozba bronzanih figura kosarkasa Kingsa. Skulpture je uradio umetnik vajar Veselko Zoric.

 

U gradu Marago nedaleko od San Franciska postoji bista Svetog Vladike Velimirovica. Bista je uradjena po kalupu Veselka Zorica, a postavljena je u basti Srpske Pravoslavne crkve Svete Trojice u Moragi pod upravom Vasilija Cvijanovica.

 

Umro je i sahranjen 2006. god gde je i boravio zadnjih godina u Californiji, USA.

ID Oglasa: #155296079
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.