slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
1 od 10

Antun Motika-Ulje-Stručno mišljenje

2.500 €

Beograd
547
11
pre 9 dana
Odgovara na 92% poruka, uglavnom u roku od 6 sati.
Zoran
Član od 27.01.2011.
kp izlog

Antun Motika( Pula 1902 – Zagreb 1992)
Dimenzija: 69x52
Stručno mišljenje: Zdravko Vučinić, Eros Čekić, Oto Širec
Tehnika: Ulje na tankom platnu kaširano na kartonu
Šifra:677

Završio je Kraljevsku akademiju u Zagrebu 1926. godine. Najpre studira vajarstvo u klasi prof. Rudolfa Valdeca, a zatim slikarstvo kod prof.   Ljube Babića i Maksimilijana Vanke.  Dva puta u tom periodu boravi u Parizu gde se susreće sa  Bonardovim intimizmom i Dufijevim kolorizmom. U periodu od 1940- 1961. godine Motika radi na Školi za umjetnost i obrt u Zagrebu.   Izlaže u Zagrebu, Ljubljani , Rijeci; Učestvuje na mnogobrojnim izložbama u Jugoslaviji i u inostranstvu: Moskva, Lenjingrad, Varšava, Milano, Rim, venecijanso Bienale i td.

Poetičan ilirizam bio zastupljen je u Motikinom slikarstvu od samog početka. Pejzaži, vedute, mrtve prirode u gvašu, akvarelu i temperi slikane su svetlim tonalitetima. U kasnijoj fazi prelazi na drugačije načine izražavanja. Od 1952. godine ulazi u ” arhajski nadrealizam” kako je on govorio gde dolazi do sažimanja motiva i pojave čvršćih oblika u njegovim radovima.

ID Oglasa: #140867847
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.