slika
slika
slika
1 od 3

Branimir Bane Minić - Pored reke

900 €

Novi Sad
213
4
pre 14 dana
Lazar
Član od 05.01.2012.
Svi oglasi

Autor: Branimir Minić (Beograd 1938. -  )

Naziv dela: Pored reke (2008)

Tehnika: ulje na platnu

Dimenzije: sama slika 80 x 60 cm

                  sa ramom  90 x 70 cm

 

Pripada najmlađoj generaciji beogradskih slikara nefigurativnog smera, zainteresovan za geometrizovane, apstraktne oblike. Prvu izložbu imao je na Oktobarskom salonu 1963. godine, a već sledeće postao član ULUSA.

Njegove slike se nalaze po muzejima i galerijama u Srbiji i regionu. Smatra se jednim od osnivača Skadarlije, kao umetničke četvrti. Za bronzani reljef Skadarlije, koju je pravio u znak bratimljenja Skadarlije i boemske četvrti na Monmartru u Parizu odlikovan je titulom Viteza od Monmartra. Dobitnik je nagrade "Zlatna paleta" 1986. godine.

U njegovom opusu dominiraju pejzaži,   mada je radio i portrete. On za ovaj izbor daje sledeće objašnjenje: "Onog trenutka kada je Eva zgrešila i uzela jabuku tada se čovek simbolično posvađao s prirodom, počeo je da je uništava". Rad na pejzažima razvijao je u dve etape. U prvoj je naglašena lična vizija, koja u prvom trenutku nije lako shvatljiva za posmatrača, a u kasnijem periodu je nastojao da bude konkretniji, pa predele slika u vidu lakih studija, nalik na skice u tehnici uljanih pastela.  

Živeo je nevenčano osam godina sa glumicom Nedom Spasojević, do njene smrti, i sa njom dobio ćerku, takođe glumicu Isidoru Minić.

 

Najviše mi odgovara lično preuzimanje, kako biste mogli da se uverite u kvalitet i verodostojnost dela koje nudim.


Pogledajte i ostale moje objave klikom na ikonu "svi oglasi".

 

ID Oglasa: #143851818
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.