slika
slika
slika
1 od 3

Branislav Bane Vuleković - Orebić na Pelješcu

850 €

Novi Sad
685
6
juče
Lazar
Član od 05.01.2012.
Svi oglasi
Autor: Branislav Bane Vuleković (1936. - 1997. )
Tehnika: ulje na platnu
Naziv dela: Orebić na Pelješcu (1988)
Dimenzije: 48 x 39  / 65 x 54 cm

Branislav Vuleković je rođen 1936. godine u Kacabiću kod Leskovca, a potiče iz porodice prosvetnih radnika. Akademiju likovnih umetnosti završio je u Beogradu u klasi profesora Marka Čelebonovića i Nedeljka Gvozdenovića. Učestvovao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu, kao što su  Novi Sad, Beograd, Sremski Karlovci, Vrbas, Kula, Ečka, Subotica, Senta, Sombor, Pančevo, Slavonski brod, Minhen, Budva, Kotor, Tivat, Ulcinj, Bar, Ruma, . . .   Aktivno je sudelovao u radu mnogih likovnih kolonija.   Jedan je od osnivača čuvene sremskokarlovačke likovne kolonije, osnovane u okviru manifestacije Brankovo kolo 1973. godine. Radio je kao profesor likovnog vaspitanja u Gimnaziji i Učiteljskoj školi u Sremskim Karlovcima, a zatim kao savetnik za likovno vaspitanje u Pedagoškom zavodu Vojvodine u Novom Sadu i Ministarstvu prosvete Republike Srbije.

"Od samog početka okrenut prirodi, Vuleković je uspeo da iznađe formulu za sopstveni slikarski rad kome je ostao privržen tokom celokupnog kreativnog ciklusa. U pregradama pomenutih slikarskih umeća na našim prostorima, njegovo delo zauzima posebno mesto. Slikar prostora/pejzaža i naselјenih mesta u njima, slikama u ulјu i akvarelima, ostvario je plodan opus, razasut svuda oko nas, koji nam i danas svojim upečatlјivim prisustvom naznačava visoka slikarska dostignuća. "
"Sposobnost slikanja u pejzažu Branislava Vulekovića, dakle, nije bio konkretan i striktno određen podsticaj koji je imao težnju ka pukom beleženju prirodnih zakonitosti. Plan njegove slike, zapravo, biva oličen u stalnom nastojanju za stvaranjem materijalizovanog subjektivnog sveta proizašlog iz težnje da se iznađe podudarnost forme i sadržaja. Ustvari, strast Branislava Vulekovića je SVETLOST, koja ga distancira od tretiranog motiva i koja ga uvodi u samostalan umetnički kvalitet. Odsustvo dvodimenzionalnog utiska posmatranog prostora u klasičnom smislu, kao i  poželјni nedostatak deskriptivnog detalјa, odvodi sliku Branislava Vulekovića ka viziji doživlјenog predela – čistoj kreaciji. "

Najviše mi odgovara lično preuzimanje, kako biste mogli da se uverite u kvalitet i autentičnost dela koje nudim.
ID Oglasa: #126012268
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.