slika
slika
slika
slika
1 od 4

Mihailo Đoković - TIKALO-101x71

1.200 €

Beograd
Dostupno odmah
487
8
pre 6 dana
Odgovara na 92% poruka, uglavnom u roku od 6 sati.
Zoran
Član od 27.01.2011.
kp izlog

UZ SVAKU KUPLJENU SLIKU POTPISUJEMO KUPOPRODAJNI UGOVOR
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE
Mihailo Đoković - TIKALO
Tehnika: Tuš, ulje , akvarel, olovka
Godina:1994

Dimenzija sa ramom: 120x91cm
Dimenzija bez rama: 101x71cm
Šifra:982

Rođen je 1. januara 1941. godine u Čačku. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu. Kuriozitet je to, što Tikala kao mladića, crtanje nije interesovalo u tolikoj meri. Njegov prvi crtež pojavio se tek u sedmom razredu gimnazije u svesci iz matematike. Već na njegovim najstarijim sačuvanim crtežima ogleda se Tikalov nemirni temperament, mašta i ironija. Nakon srednje škole završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, gde i danas živi radi.

Član je ULUS-a. Za sebe kaže da je izraziti nostalgičar i samotnjak, ali i nepatvoreni hedonista i optimista. Na širem, evropskom planu, slikarstvo Mihaila Đokovića Tikala može se podvesti pod „ novi nadrealizam“ . On spada u onu formaciju umetnika koji su, u okviru klasične slike, od prirode pozajmljivali samo pojedine detalje, da bi sebi, a i posmatraču, obezbedili sigurniju tačku oslonca.

Međutim, pravi prostor njegovog interesovanja i kreativnog pražnjenja biće slobodno putovanje mašte neispitanim prostranstvima podsvesti, dakle, ezoterija.

Od 1980. do 1993. godine odvija se najplodnije stvaralačko razdoblje Mihaila Đokovića Tikala. Na većim, pa i monumentalnim platnima, nastaju dva tematska ciklusa - kompozicije "Ventislava" i kompozicije sa realističkom figurom, eventualno portretom. Prvu karakteriše horizontala, sa povorkom demona i "Ventislava" u prvom planu, dok imaginarni pejzaž u drugom planu markiraju tajanstvena isparenja u vidu dima. U drugom ciklusu vraća se komponovanje superpozicijom elemenata i podelom slikane površine na dve ili tri zone. "Demoni" će se zadržati na crtežima, ali će sa slika gde se pojavljuje realistički data figura definitivno nestati. I dalje dominiraju muzejski ton i omiljena „ umbra“ , uz napomenu, da je pažnja slikara koncentrisana na oplemenjenu slikarsku materiju. Nastaju neke od najznačajnijih slika u opusu, kao što su "Kentaur" (sa Vavilonskom kulom u pozadini), "Ventislav u šetnji", "Tri lede i labud od Brede", "Gravitacija" iz 1988. godine. Zato se taj period s punim pravom može označiti kao period istinskog slikarovog zenita.  

SVAKA PROVERA JE MOGUĆA-LIČNA KOLEKCIJA
POGLEDAJTE SVE SLIKE NA KP IZLOGU!   
https: //keepers-of-history. kpizlog. rs/

ID Oglasa: #159901310
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.