slika
slika
slika
slika
slika
slika
1 od 6

Milivoj Uzelac Portret sa crvenim šeširom 1976

300 €

Sremska Mitrovica
150
1
pre 11 dana
Odgovara na 98% poruka, uglavnom u roku od 60 minuta.
Stanislav Ranković
Član od 19.03.2012.
kp izlog
Kombinovana tehnika tuš i akvarel, 32x35cm sa ramom, 26x29cm bez rama.

Milivoje Uzelac rođen je 23. jula 1897. godine u Mostaru.   U Banja Luci završava gimnaziju, gde se upoznaje i druži sa Vilkom Gecanom, još jednim klasikom hrvatske moderne umetnosti. Tada počinje slikati, a 1912. godine se sa porodicom seli u Zagreb gde povremeno pohađa Akademiju pod vodstvom Tomislava Krizmana i kasnije Otona Ivekovića.

Nakon izbijanja Prvog svetskog rata beži od mobilizacije u Prag gde radi sa češkim slikarom Janom Preislerom. Tamo s još trojicom slikara (Vilko Gecan, Marijan Trepše i Vladimir Varlaj – formira Grupu četvorice i dolazi u dodir s umetnošću ekspresionizma u čijem stilu će njihova grupa najviše stvarati.

Završetkom rata 1919.  godine vraća se u Zagreb gde s ostalim članovima družine redovno izlaže svoja dela na Prolećnom salonu. U tom razdoblju nastaju njegova najpoznatija remek-dela. 1923.  godine seli se u Pariz gdje stiče visok ugled. U Francuskoj ostaje do svoje smrti.

1971. je u Modernoj galeriji u Zagrebu održana njegova prva retrospektivna izložba. Od 27. novembra 2008. do 11. januara 2009.  u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu održana je druga njegova retrospektivna izložba na kojoj su skupljene slike iz velikog broja galerija, privatnih zbirki, kao i neka njegova nepoznata dela.

 

Umro je 6. juna 1977. godine u Contignacu, Francuska.

 

Najinteresantnije stare stvari za kolekcionare ljubitelje ili kao unikatan poklon za prijatelje i drage osobe.

Stanislav stare stvari i antikviteti Čalma @starestvari. antikviteti

Isporuka postexpressom pouzecem ili uplata na racun pre slanja. Licno preuzimanje je u Sremskoj Mitrovici i u selu Čalma blizu Sremske Mitrovice.

 Zamene su moguce uz Vasu doplatu i postarinu ako mi je predmet interesantan.

Ukoliko se ne javim, posaljite sms ili kp poruku sa brojem telefona i javicu Vam se cim budem mogao
ID Oglasa: #163121893
Informacije

Pogledajte i nas KP izlog sa preko 1200 zanimljivih predmeta u ponudi na vintage. kpizlog. rs

Pronadjite nas i na inst @starestvari. antikviteti

Mozete me pozvati od 10-20č, viber/sms 00-24/7

Slanje pouzećem članovima sa minimalno 5 pozitivnih ocena i bez negativnih ocena.

 

PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.