slika
slika
slika
1 od 3

Milo Dimitrijević, ulje na platnu

1.200 €

Novi Sad
469
6
pre 13 dana
Lazar
Član od 05.01.2012.
Svi oglasi

Autor: Milivoje Milo Dimitrijević (1929-1997)

Tehnika: ulje na platnu

Dimenzije: sama slika 80 x 60 cm

                  sa ramom  95 x 75 cm

 

Rođen je u Beogradu 1929. godine.  Završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1953. godine i treći stepen (Specijalka) na istom fakultetu 1955. godine u klasi Nedeljka Gvozdenovića. Bio je član ULUS-a od 1953. godine. Od 1958. godine boravi na studijskom putovanju u Italiji proučavajući renesansne majstore. Zatim odlazi na studije slikarstva u Amsterdam kod slikara Karela Apela (Karel Appel) osnivača avangardnog pokreta Kobra, kao stipendista holandske Komisije za kulturne veze sa inostranstvom. Okružen slikarskim talentima svih zemalja i kontinenata, završava studije 1959.  godine. Izuzetno poštovanje prema Apelu izražava slikom „ Karel Apel u Vizantiji“ . Sam umetnik o tim studijama kaže da je na njima najviše naučio, upoznao i proverio koliko mora da se oslobađa domaćih tumačenja slikarstva Evrope.

Kao službenik Narodnog muzeja u Beogradu 1959. godine završava državni ispit iz Konzervacije, a 1960. iz Restaruacije slika, ikona i fresaka. Već tada njegova umetnička polazišta označavaju da su u osnovama likovnosti najsnažnije srednjovekovne srpske freske po manastirima. U početku slika ekspresionistički, širokim potezima i gustom i sažetom hromatikom, a zatim se razvija u pravcu geometrijske i lirske apstrakcije, s osećanjem za strukturu u prostoru i prozirnu slikarsku materiju.  Od 1962. bio je profesor Slobodnog crtanja na Odseku za pejzažnu arhitektururu i hortikulturu, Šumarskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu. Bio je član udruženja "Lada". Umro je 1997. godine u Beogradu.

Imao je desetak samostalnih izložbi u Beogradu od 1959. do 1995. i jednu retrospektivnu u Galeriji ULUS 2015. godine. Pored toga imao je dve značajne izložbe u Amsterdamu u galeriji „ Drie Hendricksen“ (1963) i u Londonu, galerija  „ Woodward House“ (1970/1971).

Pored samostalnih učestvovao je i na mnogobrojnim umetničkim kolonijama i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

 

Najviše mi odgovara lično preuzimanje kod mene na adresi ili negde u centru Novog Sada, kako biste mogli da se uverite u kvalitet dela koje nudim.  

Pogledajte i ostale moje objave klikom na ikonu "svi oglasi".

ID Oglasa: #150333231
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.