slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
1 od 15

Pero Poček-ORIGINALNI skicen blok-1889.

1.000 €

Beograd
Dostupno odmah
801
10
pre 12 dana
Odgovara na 92% poruka, uglavnom u roku od 6 sati.
Zoran
Član od 27.01.2011.
kp izlog
RARITET-ORIGINAL-MUZEJSKI BLOK
Pero Poček
Skicen blok iz 1889.
Broj crteža:40
Dimenzija:17x26,5
Posedujemo i orginalnu kartonku Pere Počeka iz 1909. koja je oglašena u rubrici " Stare Fotografije.

Pero Poček (20. mart 1878 —  2. februar 1963), bio je srpski slikar iz Crne Gore. Slikao je portrete, mrtvu prirodu, pejzaže i druge kompozicije inspirisana tradicijom rodnog kraja.

Rođen je u mnogobrojnoj i siromašnoj porodici koja se bavila trgovinom, u Donjem Kraju na Cetinju. Kao deete pokazivao je dar za slikanje i u nedostatku adekvatnog pribora crtao je na kamenu.  Školovao se na Institutu lepih umetnotsti u Napulju, na osnovu stipendije kralja Nikole I. Diplomirao je kao najbolji u klasi profesora Domenika Morelija koji je bio istaknuti umetnik tog doba. Nakon završenih studija vraća se na Cetinje gde provodi nekoliko godina.

U koloritu na delima Pera Počeka prvobitno dominira tamna gama, da bi okvirno 1903. počeo koristiti svetle boje koje posle jednog perioda napušta i vraća se izrazu sa tamnijim koloritom.

Po završetku Prvog svetskog rata živeo je i radio u Italiji.

Prvi je u Crnoj Gori priredio samostalnu izložbu 1907. godine u zgradi Ministarstva vojnog na Cetinju. Izlagao je u Londonu,  Rimu,  Milanu,  Amsterdamu,  Sofiji. Neki od umetnika sa kojima je Poček izlagao su Uroš Predić,  Marko Murat i Ivan Meštrović.
ID Oglasa: #130134445
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.