slika
slika
slika
slika
slika
slika
1 od 6

Petar Omcikus

900 €

Beograd
915
8
juče
Srle
Član od 23.09.2011.
Svi oglasi

"Portret muskarca iz Vela Luke"
Ulje na kartonu
Velicina 70x50
Potpisana

Petar Omčikus, slikar, Akademik. Rođen je 1926. godine u Sušaku kod Rijeke, a od 1937. god zivi u Beogradu. Posle drugogo svetskog rata je započeo slikarske studije na Akademije likovnih umetnosti u Beograd, kod profesora Ivana Tabakovica. Zajedno sa suprugom, slikarkom Kosom Boksan, napustio je studije slikarstva i odlazi u Zadar, u kojem postaje jedan od od osnivaca Zadarske grupe, u kojoj su se nalazili: Mica Popovic, Vera Bozickovic, Bata Mihajlovic i Ljubinka Jovanovic. posle sestomesecnog boravka u Zadru, vratio se u Beograd. Omcikus se 1952. god pridruzuje grupi jedanestorica koja ga ohrabruje da dalje traga za sopstvenim putevima stvaralastva, tada je jos uvek u domenu poetske figuracije, socijalistickog realizma. No, pravi preokret u njegovoj umetnosti nastaje u Parizu. Susret sa apstraktnom umetnoscu tog vremena definitivno Omcikusa usmerava prema slobodnom izrazu. Geometrizovana asocijativna aprastrakcija tog perioga vec je od pocetka sedme decenije prerasla u svojevsnu gestualnu koloristicku figuraciju koja je zadrzala ranije elemente njegovog izraza.

Nisu ni ulepsani ni naruzeni, a svako lice emituje svoju  "poruku" i osobenu duhovnu i dusevnu energiju. Kroz oć, i usta nosnice, promanjaju se senke, svetluca umereni žar pulsiraju damari spokoj ili nemir; ima i ali nema bure, ima sete i melanholije uzburkanosti, ali nema klonuča, ako nije bas vredno, nema ni mraka. Psihijatri kazu da je nase lice otvorena stranica knjige na kojoj se mogu iscrtati osnovne crte i reze naseg karaktera, Omcikuc to svojom kičicom uverljivo potvrdjuje.

Kao portretist, koji je prosao vlastitu skolu lirske apstrakcije i enformela, expreonistickog i neofigurativnog slikarstva, pa i ozbiljno vajarsko iskustvo, Omcikus je ostao tradicionalni modernista.

Preminuo je 2019. god u Beogrdu.  

 

ID Oglasa: #140174885
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.