slika
slika
slika
slika
1 od 4

Rafael Ortiz Alfau -Litografija

50 €

Beograd
Dostupno odmah
234
5
juče
Odgovara na 92% poruka, uglavnom u roku od 6 sati.
Zoran
Član od 27.01.2011.
kp izlog
Rafael ORTIZ ALFAU (1935-2000)

Tehnika: Litografija
Tema: Sena
Veličina bez rama:49,5x22,5
Veličina sa ramom: 51x24
Šifra:162

Španski slikar i ilustrator, Rafael Ortiz Alfau rođen je 1935. g. u Bilbaou -Baskija-Španija, gde je i umro 2000. g.
Najcenjeniji zbog svojih figurativnih ekspresionističkih dela.

U početku je bio samouk umetnik a potom je svoje  je svoje znanje usavršavao na studijama studirajući u Bilbau, Baskiji, Španiji i Parizu

Između 1961. i 1975, Ortiz Alfau radio je kao ilustrator za razne pariske časopise, poput Nicole De France i Krisarts, kao i za špansku redakciju El Cofre Bilbaino.

Tokom ovog perioda, Umetnik je takođe počeo da radi na Grafičkim otiscima sa grupom Grupo De Estampa Popular u Bilbau.

1961. predstavio je svoju prvu samostalnu izložbu akvarela u galeriji Arthogar u Bilbau i tokom svoje karijere izlagao je u gradovima kao što su Madrid, Barselona, Oporto, Pariz . . . . . . Među dobijenim nagradama vredi istaknuti Nacionalnu nagradu za akvarel od 1977.

Od 1961. godine sarađuje kao ilustrator za izdavače Nicole de France i Krisarts, u Parizu.

Gradsko veće Bilbaa, provincijsko veće Biskaje i Girone, kao i Generalitat de Catalunia, između ostalih javnih subjekata, imaju delo Rafaela Ortiza Alfaua.

Među njegovim obimnim radovima izdvajamo La Modelo, En la ruta de Don Kuijote, Pescadora, Orio, Bilbao, Bermeo i Figura.

Diario Montanes je to video ovako (1972):

"Nije potrebno previše grebati ispod slikovite kože Alfauovih slika da bi se pronašao zavičajni kulturni supstrat. Hromatska trezvenost, izražajna snaga, konstruktivna čvrstoća slike osetljivi su tragovi Baskija. Ali možda je Arteta ta koja je Bolje da se utvrdi kreativna osobenost plastičnog realizma u njegovom gradu. A iz nastavničke profesije i etičko-estetskog stava Artete izgleda da dolazi Alfauova umetnost. Domaći kulturni koreni su i u plastičnoj koncepciji i u solidarnoj identifikaciji sa najviše umiljat i bolno „ njegov". Zbog ponavljanja tema možemo govoriti o hronici maglovitog lučkog pejzaža, o oštrom sociološkom prikazu prigradskog urbanizma, zamagljenom opisu ljudskih silueta jedva uočljivih u njihovoj egzistencijalnoj marginalizaciji. Postoje i druge manje teme. ponovljeno, poput izražajnog portreta deteta, pariskog pejzaža i surovog pejzaža, ovo poslednje možda najsmelije delo a postigao autor “ .

Umetnik je izlagao na preko 100 KOLEKTIVNIH IZLOŽBI, između 1957. i 2000. godine, u Kolumbiji, Italiji, Meksiku, Portugaliji i Španiji.

Izabrana lista njegovih SAMOSTALNIH IZLOŽBI je sledeća:

1961  Galerija Arthogar, Bilbao

1967 Galerija Mikeldi, Bilbao

1969  Galerija Toison, Madrid

1971  Salones Municipales de Arte, Durango, Španija

1972  Caja de Ahorros provincial, Valladolid, Španija

 Galerija Arte Nova, Porto, Portugal

 Sala Puntal 2, Torrelavega

1976  Galerija Serrano 19, Madrid

1977  Galerija Gavos, Taragona, Španija

 Galerija Les Voltes, Cadakues, Španija

1985  Galerija Capitel, Leiria, Portugal

 Galerija Caledonia, Bilbao

1987 Regionalni muzej, Sintra, Portugal

1995 Galerija Muralha, Guimaraes, Portugal

 Galeria de Arte Inter-Atrium, Porto

2000 Atelier Edmundo Cruz, Colares, Portugal

 Fondacija Grad Bilbao

Umetnik je 1977. godine dobio Nacionalnu nagradu za akvarele (Barselona), a njegova dela mogu se pogledati i u sledećim JAVNIM ZBIRKAMA: - Muzej slika akvarela LlanA§ a, Gerona, Španija - Generalitat de Cataluna, Barselona - Joao Mario Muzej, Alenkuer, Portugal - Aiuntamiento de Bilbao - BBK? Kolekcija banaka, Bilbao - Nacionalni muzej akvarela, Meksiko Siti

ID Oglasa: #130017961
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.