slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
1 od 9

Stojan Trumić-Ulje na platnu 71x73cm-IZLAGANA

1.200 €

Beograd
Dostupno odmah
652
11
juče
Odgovara na 92% poruka, uglavnom u roku od 6 sati.
Zoran
Član od 27.01.2011.
kp izlog

Stojan Trumić (Titel,  29. jul 1912 —  Pančevo,  16. oktobar 1983) 

Tehnika: Ulje na Platnu

Dimenzija bez rama: 71x73cm

Dimenzija sa ramom: 83x86cm

Godina nastanka: 1975.

IZLAGANA NA OKTOBARSKOM SALONU 1975.

Šifra:890

Osnovnu školu je pohađao u Titelu, gimnaziju u Pančevu.  1934. –  1940. a kasnije je završio Umetničku školu u Beogradu. Između ostalih njegov profesor je bila i čuvena srpska slikarka Beta Vukanović, slikar Jovan Bijelić i slikar Milan Butozan. Posle završetka škole postaje jedan od članova grupe „ Desetoro“ . Postavljen je za profesora crtanja u Bitolju i za vreme rata menja mesto stanovanja Ruma,  Pančevo,  Petrovgrad (Zrenjanin),  Kikinda, a posle rata prelazi za profesora crtanja u gimnaziji u Pančevu. Osniva likovnu grupu „ Pančevo 5“ i bio je na studijskom putovanju u Parizu.

Posle penzionisanja i dalje slika i nastavlja rad na planu umetničke kritike.

U slikarstvu Stojana Trumića razlikujemo periode intimizma, tonske koncepcije slike ka kolorističkoj organizaciji,  ekspresionizam forme i boje ka kolorističkoj sintezi forme.

Umro je 16. oktobra 1983. godine i sahranjen je u porodičnoj grobnici u Titelu.

Slikarska grupa „ Desetoro“ je zajednički izlagala 1940. godine u Beogradu i Zagrebu. Grupu su sačinjavali:  Danica Antić, Borivoj Grujić,  Nikola Graovac,  Dušan Vlajić,  Milivoj Nikolajević,  Jurica Ribar,  Ljubica Sokić, Stojan Trumić,  Aleksa Čelebonović i Bogdan Šuput. [3] Iako po svom sastavu heterogena, grupa se sastojala od 2 žene i 8 muškaraca, bilo je tu akademskih slikara, intelektualaca sa fakultetskim obrazovanjem, ali i slikara po vokaciji, pripadali su raznim društvenim slojevima od radništva do buržoazije. Zajedničko ovoj grupi je bilo to što su svi bili slikari i đaci Jovana Bijelića. Neki od ovih umetnika su stradali u Drugom svetskom ratu, a oni koji su preživeli bili su značajni likovni stvaraoci u posleratnom periodu.

  • član Akademije „ Leonardo da Vinči“ u Rimu,
  • član Akademije „ Europa“ u Italiji,
  • dobitnik je Vukove nagrade i
  • odlikovan je Ordenom zasluga za narod sa srebrnim zracima,
  • u rodnom Titelu Narodna biblioteka i spomen galerija nose njegovo ime
ID Oglasa: #156865325
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.