slika
slika
slika
slika
slika
slika
1 od 6

Svetislav Strala-Akvarel

350 €

Beograd
Dostupno odmah
305
6
juče
Odgovara na 92% poruka, uglavnom u roku od 6 sati.
Zoran
Član od 27.01.2011.
kp izlog

UZ SVAKU KUPLJENU SLIKU POTPISUJEMO KUPOPRODAJNI UGOVOR
MOGUĆNOST PLAĆANJA NA RATE
Tehnika: Akvarel na papiru
Dimenzija bez rama: 42x59,5cm
Dimenzija sa ramom: 51x69cm
 

Godina nastanka: oko 1950.
Šifra:789

Slikar poljskog porekla. Između 1909 i 1914. pohađao školu za primenjenu umetnost i Akademiju likovnih umetnosti u Minhenu. Došao je u Srbiju 1917. godine kao austrijski vojnik. U Beogradu je jedno vreme radio kao rukovodilac zbirke moderne umetnosti i restaurator u Narodnom muzeju. Od 1933. bio je profesor crtanja u gimnaziji, a od 1941. predavao je akvarel na Tehničkom fakultetu. Posle rata radio je kao nastavnik na Arhitektonskom fakultetu.

Najbrojniji deo njegovog opusa predstavljaju akvareli, ali je negovao i crtež i slikao u tehnici ulja na platnu. U slikarstvu je najviše negovao pejzaž. Njegov prvi period odlikuju realistički građene scene, dok je tridesetih godina usvojio tamniju gamu i u sliku uveo elemente konstruktivizma. Prelaz do četrdesetih godina predstavljao je ekspresionističku fazu u njegovom opusu, dok je četrdesetih njegova paleta gotovo monohromna. Od 1950. uveo je nove motive na svojim slikama: pored predela, figure i portreta, počeo je da slika mrtvu prirodu, akt, i često autoportrete.

Izradio je oko tri stotine kopija ornamenata srednjevekovnih manastira.

Škola:

Akademija u Minhenu 

Godina završetka:

1914 

Članstvo u udruženjima:

od 1929. član grupe Oblik 

ID Oglasa: #151354055
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.