slika
slika
slika
1 od 3

Sava Stojkov-Salas

1.250 €

Beograd | Novi Bg.
1.586
15
juče
Odgovara na 53% poruka, uglavnom u roku od jednog dana.
Radoko Art
Član od 28.09.2016.
Svi oglasi

Sava Stojkov(1925-2014) Jedan je od najvecih vojvodjanskih slikara, rodjen u Somboru gde je ziveo i radio. U periodu od 1951. -1959. godine bavio se slikarstvom, grafikom, slikanjem na tekstilu, aranzerstvom, vajarstvom, umetnickom fotografijom. Naivnim slikarstvom se poceo baviti 1964. g u maniru cuvene hlebinske skole. Sava Stojkov,1969. g. prvi put izlaze samostalno u inostranstvu, Geteborg, Svedska. Od 1973. g pocinje da slika na staklu, svakako najtezoj slikarskoj tehnici. Od tada pocinje i njegov ogroman slikarski uspeh i samostalne izlozbe sirom Evrope i sveta. Izlagao je u Svajcarskoj(Zeneva, Cirih, Lozana, Bazel, Lugano, Montre, Safhauzen)

Italija(Rim, Taranto, San Remo, Napulj, Pjacenca, Udine) Holandija(Amsterdam, Delft) Velika Britanija-London, Spanija-Kanarska ostrva, Tenerife, SAD(Cikago i Dalas) Filipini-Manila, Indija-Bombaj, Jordan-Aman. Dobitnik je velikog broja prestiznih domacih i medjunarodnih likovnih nagrada.1974. g. dobija Prvu nagradu i srebrni pehar na Medjunarodnoj izlozbi u San Remu-Italija. Iste godine je dobio i Srebrnu plaketu grada Napulja. Od 1974. g. napusta uticaj hlebinske skole i pocinje da radi portrete. Od 1975. g. pocinje da razvija svoj prepoznatljiv stil koji ce obeleziti njegov rad narednih decenija. Tih godina pocinje da radi na staklu, svakako najtezoj slikarskoj tehnici. U Milanu 1980. g. dobija Veliku nagradu IV Bijenala-Milano. Iste godine u Jugoslaviji-Svetozarevo(Jagodina)dobija Veliku nagradu publike na Prvom bijenalu naivne umetnosti.

Osamdesetih godina, uspesno samostalno izlaze u inostranstvu-Zeneva, Rim, Milano, Duizburg, Pariz, Frankfurt, Odesa, Hamburg, Cirih, London, Njujork, Dortmund, Vasington, Nica, Bec, Monte Karlo, Kan, Marsej, Grac, Seul, Monako, Osaka, Tokijo, Uporedo izlaze po galerijama-gradova cele Jugoslavije. !993. g. na Bijenalu naivne umetnosti u Jagodini dobija Nagradu za zivotno delo, a vec 1996. g. dobija veliku medjunarodnu-Masarikovu nagradu Akdemije umetnosti u Pragu-Cehoslovacka, Jedan je od nasih najcenjenijih slikara, a njegove radove poseduju kolekcionari u zemlji i svetu. Navedeni podaci korisceni iz poznate monografije-Tihe vode Mostonge.

-Ulje na staklu,55x45/65x55cm, potpisan, d. desno S. Stojkov,90. g.

-Rezervisano!

 

ID Oglasa: #142362275
PredlogProblemKontakt

U skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja i Polisom o poštovanju privatnosti, KupujemProdajem koristi Cookie-je da bi obezbedio dobro korisničko iskustvo, prikazivanje personalizovanog sadržaja, prikazivanje reklama, kao i druge funkcionalnosti i usluge koje ne bismo mogli da obezbedimo bez Cookie-ja.